latinica  ћирилица
24/06/2015 |  08:18 | Аутор: СРНА

Могерини: Напредак по свим питањима

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини саопштила је да је у преговорима Београда и Приштине постигнут напредак у свим питањима о којима се разговарало на састанку са премијером Србије Александром Вучићем и премијером самопроглашеног Косова Исом Мустафом.

"У разговорима смо се усредсредили на преостала питања примјене споразума у енергетици, телекомуникацијама, успостављању заједнице српских општина на Косову и око слободе кретања на мосту у Косовској Митровици. Добар напредак постигнут је у свим питањима", навела је Могеринијева.

У саопштењу се наводи и да је на маргинама дијалога потписан споразум о међусобном признавању ауто-осигурања, који је постигнут уз подршку Савјета бироа зелене карте.

"Споразум о осигурању возила, који је потписан након јучерашње рунде Бриселског дијалога, знатно ће олакшати живот грађана", рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је објасно да ће грађани ускоро моћи да прелазе административну линију са Косовом и Метохијом у оба правца, без плаћања икакве накнаде за осигурање.

"Накнаде су биле и више од 100 евра са албанске стране и домаћинства су одвајала стотине па и хиљаде евра за осигурање", навео је Ђурић, који каже да ће споразум ступити на снагу у року од 30 дана.

Ђурић је оцијенио да приштинска страна уопште није заинтересована да се проблем телекомуникација ријеши, јер њих занима искључиво питање статуса.

Он је указао да сличан проблем постоји и када је ријеч о енергетици, гдје Приштина настоји да ријеши питање имовине, иако, како је истакао, "ово нису разговори о статусу и имовини".

Ђурић је рекао да америчка улога у преговорима између Београда и Приштине није директна, али да је њихова улога у политичком смислу врло значајна.

Он је оцијенио да је током јучерашњих разговора у Бриселу "било више одвојених разговора са представницима више држава, укључујући и САД".