latinica  ћирилица
24/06/2015 |  08:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија тужи В. Британију због градње нуклеарке

Аустријска влада одлучила је да подносе тужбу против Велике Британије у вези изградње нуклеарне електране Хинклеј Поинт Ц.
Нуклеарка - Фото: илустрација
НуклеаркаФото: илустрација

Тужба ће, како је најавио канцелар Вернер Фајман бити поднесена у понедјељак.
 Он истиче да тужба има симболичан значај јер Аустрија тиме сигнализира  подршку земљама које желе да одустану од нуклеарне енергије.
 Вицеканцелар Рајнхолд Митерленер наглашава да тужба има шансе да наведе ЕУ да интензивније расправља о питањима трошкова нуклеарних електрана."Код нуклеарних електрана је као у рулету гдје за један лоз платите 1.000 евра а можете добити 100 евра, поштио је укупан ризик несразмјерно велики", објаснио је он.
 Аустријско предузеће "Оекостром АГ" најавило је да ће наредних дана, као први и до сада једини аустријски снабдјевач струјом поднијети тужбу Европском суду против проширења Хинклеј Поинт-а.
 "Не само да вјерујемо да наша тужба има шансе на успјех, већ и да тиме можемо да зауставимо даљу изградњу нуклеарки надомак аустријске границе, као што је у мађарском Паксу и чешком Темелину и Дукованију", навео је директор Лукас Штилингер.
 Европска комисије је прошлог октобра дала зелено свјетло за државну помоћ у изградњи Хинклеј Поинт Ц, што је наишло на критику Аустрије.
Званичан Беч сматра да држава треба да подстиче алтернативне изворе енергије, а не нуклеарну енергију.
 Поред тога Аустрија критикује да би државном дотацијом дошло до непоштовања правила о конкурентности.
 Велика Британија донијела је одлуку о државној инвестицији уз образложење да се мора покрити снабдијевање енергијом у наредним деценијама.
 Хинклеј Поинт Ц је прва нуклеарка која је се у Великој Британији гради у посљедњих пар деценија и дио намјере да се обустави рад старих реактора.
Удио нуклеарне енергије у енергетском миксу неће, како се наводи, бити промијењен ни након што нова нуклеарка од 2023.буде прикључена у мрежу.
 И опозиционе партије, као и невладине организације поздравиле су одлуку аустријске владе и подржавају подношење тужбе против Велике Британије.