latinica  ћирилица
24/06/2015 |  08:44 | Аутор: БЕТА

Нови састанак еврозоне о Грчкој, Ципрас у Бриселу

Грчка ће данас поново бити у центру новог одлучујућег састанка министара финансија еврозоне у нади да ће се постићи споразум и избећи да Грчка не буде у стању да плати доспјели дуг крајем јуна, што би значило банкрот земље, а можда и излазак из еврозоне.
Грчки премијер Алексис Ципрас - Фото: AP
Грчки премијер Алексис ЦипрасФото: AP

Еврогрупа, која се састоји од министара финансија земаља које као заједничку валуту користе евро, сатаје се данас поподне у Бриселу трећи пут за недјељу дана, да би процијенила грчке приједлоге прије самита ЕУ у четвртак и петак на коме треба да се разматра грчки дуг.

Грчки премијер Алексис Ципрас, истовремено, треба да се састане са вођама ЕУ, Европске централне банке и ММФ-а, Жан-Клодом Јункером, Маријом Драгијем и Кристин Лагард.

Ципрас је већ у понедјељак имао састанке у сједишту ЕУ са вођама ове три институције за вријеме ванредног састанка шефова еврозоне. Атина је тада представила своје нове приједлоге о уштеди осам милијарди евра у периоду између 2015. и 2016. које су кредитори оцијенили позитивно, сматрајући да би могли да имају елементе за закључене споразума потребног да се деблокира зајам Грчкој. Без тог зајма, Грчка не може да исплати дугове који доспијевају већ крајем јуна.

Преговори су се наставили међу експертима јуче у Бриселу гдје су неки грчки преговарачи остали и биће тамо и даље до данашњег састанка Еврогрупе.

Пјер Московиси, европски комесар задужен за економска питања, жели да представи параметре споразума уочи европског самита који је још раније заказан за четвртак.

То је мање од пет дана од истека рока, 30. јуна, када доспијева грчка отплата од 1,5 милијарди евра ММФ-у, због које се страховало да ће грчка отићи у банкрот.

Да би Атина то могла да плати потребно је да јој се деблокира 7,2 милијарди евра зајма.

Европске берзе, укључујући и берзу у Атини јуче су расле цио дан послије индикација да се ситуација удаљује од најгорег сценарија. Јутрос у Азији берза у Токију отворена је растом и индекси су достигли највиши ниво за 18 и по година, подстакнути надама о споразуму око грчког питања.