latinica  ћирилица
24/06/2015 |  08:47 | Аутор: РТС

Суд за злочине ОВК, мали Хашки трибунал за Косово

Будућа суђења за злочине ОВК водиће странци, а судиће се за истребљивање, поробљавање, депортацију, затварање, мучење, силовање, сексуално ропство, као и прогон на политичкој, расној, националној или вјерској основи, наводи се у Приједлогу закона. Максимална казна коју овај суд може да "разреже" је доживотна робија. Из Предлога акта је избачена ријеч геноцид.
ОВК    (Фото: Фонет) - Фото: ТАНЈУГ
ОВК (Фото: Фонет)Фото: ТАНЈУГ

 
Политичке тензије у Приштини достигле су врхунац када је на дневни ред Скупштине доспио Приједлога закона о формирању суда за злочине ОВК. Његовом свајању жестоко противе опозиционе странке, ветерани ОВК, али и неколицина посланика Демократске партије Косова Хашима Тачија.

Приједлог акта израдила је Европска унија и из њега је, на сугестију Приштине, избачена ријеч геноцид.

Парламентарна расправа о том суду заказана је за петак, 26. јун. Ветерани ОВК су најавили протесте против тог приједлога.

Према Приједлогу закона, органи новог суда, односно специјализована вијећа, секретаријат и тужилаштво, биће независна тијела која ће се бавити злочинима против човјечности и ратним злочинима.

Злочини против човјечности, наводи се у том документу, обухватају "радње предузете као дио ширег или систематског напада упереног против цивилног становништва, као што су убиство, истребљење, поробљавање, депортација, затварање, мучење, силовање, сексуално ропство, присилна проституција, присилна трудноћа и сваки други облик сексуалног насиља".

Ти злочини обухватају и прогон на политичкој, расној, националној или вјерској основи, као и присилни нестанак лица.

Вијећа ће као ратне злочине третирати "намјерно убијање, мучење или нечовјечно поступање, укључујући и биолошке експерименте, обимна разарања и присвајање имовине које се не може оправдати војном потребом, незаконито протјеривање, узимање талаца, као и остале облике тих злочина сходно међународном праву.

Судиће се према косовским законима, Кривичном закону СФРЈ, Кривичном закону САП Косово и било којем другом блажем кривичном закону који је био на снази од почетка 1998. и краја 2000. године.

У Тужилаштво, претресна вијећа, као и вијећа Апелационог суда, Врховног суда и Уставног суда биће именовани странци.

Најстрожа казна коју специјализована већа могу изрећи је казна доживотног затвора, а опсег казне за кривично дјело утврђен је косовским законима у вријеме извршења кривичног дјела. Затворска казна се издржава у земљи коју одреди предсједник специјализованог вијећа, из низа држава које изразе спремност да прихвате осуђене особе.

Специјализована вијећа, Секретаријат и Тужилаштво могу да склапају споразуме са државама које се сагласе да обезбиједе привилегије, имунитет и објекте неопходне за вршење њихове дужности, обухватајући тиме просторије, имовину и документа.

Документа, списи и архива специјализованих вијећа, Секретаријата и Тужилаштва не сматрају се јавним документима Косова. Вијећа и тужилаштва имају буџет независан од косовског буџета.

Службени језици су албански, српски и енглески.