latinica  ћирилица
24/06/2015 |  08:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Случај обореног малезијског авиона пред међународни суд?

Холандија са савезницима разматра могућност да међународни суд кривично гони особе осумњичене за обарање малезијског путницког авиона (на лету са ознаком МХ17) изнад Украјине прошле године, навели су Ројтерсу извори упућени у овај случај.
Пад малезијског авиона - Фото: АП
Пад малезијског авионаФото: АП

Шансе да се овај процес успјешно доведе до краја су мале, али се Холандија нада да би залагање да се ангажује суд под окриљем Уједињених нација могло да наведе на сарадњу Русију, чија се улога сматра кључном.

Међу 298 жртава из авиона компаније "Малезија ерлајнс", двије трећине су били Холандани.

Са приближавањем годишњице пада авиона 17. јула, холандске власти су под све већим притиском да предузму акцију. Већи дио холандске јавности вјеровао је да је Русија оборила авион, док Москва то демантује и тврди да су авион обориле украјинске снаге.
Русија је чак поктренула обимно медијско истраживање у коме су јавности изнесени неки докази који говоре у прилог тези да авион није оборила руска страна.

Два извора из Холандије потврдила су да су у току покушаји да се, уз подршку Савјета безбједности УН, оснује међународни суд који би се бавио овим случајем након што се оконча мултинационална истрага и именују осумњичени.