latinica  ћирилица
24/06/2015 |  08:53 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК: Мађарска да моментално објасни суспензију "Даблина III"

Европска комисија позвала је Мађарску да моментално објасни зашто је суспендовала примјену Споразума Даблин III, чиме је онемогућила чланице ЕУ да враћају избјеглице у ту земљу, која је за њих надлежна ако су прво крочили на њено тло.

"Пошто Даблински споразум не предвиђа могућност да земље чланице које приме азиланте суспендују њихов премјештај, Комисија тражи од Мађарске да одмах разјасни природу и обим техничког пропуста, као и мјере које ће исправити ситуацију", рекла је портпаролка ЕК.

Она је реаговала на обавјештење Будимпеште да из "техничких разлога, на неодређени период" неће поново примати људе који су у ЕУ прво ушли у Мађарску, а касније отпутовали у друге земље чланице.

Претходно, мађарски премијер Виктор Орбан донио је одлуку о суспензији примјене Споразума Даблин III, а његов портпарол Золтан Ковач је за аустријски дневник "Пресе" рекао да је то у циљу заштите интереса Мађарске и њених становника.

Мађарска има капацитете за 2.500 избеглица и већ је примила 3.000. "Брод је пун", поручио је он додајући да Мађарска не може да прими још десетине хиљада "даблинских случајева".

Министарство унутрашњих послова Мађарске је обавијестило власти у Бечу о својој одлуци, због чега је Министарство спољних послова Аустрије позвало амбасадора Мађарске Јаноша Перењија на разговор.

Поред Аустрије Мађарска је о својој најновијој мјери обавијестила Белгију, Чешку, Француску, Финску, Холандију, Луксембург, Велику Британију, Норвешку, Шведску, Словачку и Њемачку.

Споразум Даблин III ступио је на снагу 19. јула 2013. године и он предвиђа да је за процес одлуке о давању статуса азила надлежна она земља ЕУ на чију територију је прво крочио подносилац молбе. Преко Мађарске, према Ковачу, је од почетка прошле године илегално ушло око 100.000 странаца, од којих 60.000 само од почетка ове године.

Мађарска одлука могла би да изазове ланчану реакцију, указује "Пресе" додајући да експерти очекују да ће сљедећа земља која би увела суспензију Споразума могла бити Италија.

Мађарска је прије пар дана својом најавом подизања ограде од четири метра дуж границе са Србијом, на коју је Европска комисија одговорила коментаром да су зидови тек порушени и да не треба градити нове.