latinica  ћирилица
24/06/2015 |  09:05 | Аутор: Политика

Тајна преписка Владе и Хашког трибунала о Шешељу?

Предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ упутио је поднесак Хашком трибуналу у коме је протестовао због захтјева Владе Србије да свака њена будућа комуникација са овим судом буде повјерљива, то јест да о њој не не буде упознат ни Шешељ, сазнаје београдска "Политика".
Војислав Шешељ - Фото: ТАНЈУГ
Војислав ШешељФото: ТАНЈУГ

У поднеску Шешељ наводи да је из документа, који је упућен секретаријату Трибунала 16. јуна, сазнао да је Влада 8. јуна доставила писмо о мјерама предузетим за његово враћање у хашки притвор и да је на то писмо ставила ознаке "повјерљиво" и "ex parte", то јест да Шешељ не буде упућен.

Коментаришући своје обраћање Трибуналу и захтјев Владе Србије, Шешељ за "Политику" каже да је представник Хашког трибунала био прије два дана у странци и да му је он тада предао свој одговор на владин поднесак.

"Напао сам став Владе да буде "ex parte" јер је то нецивилизовано становиште, остатак комунистичког погледа. Правило је да ја, тужилаштво и суд знамо о чему је реч и нико више", рекао је Шешељ и поновио да му "не пада на памет" да добровољно оде у Хаг.

Шешељ у обраћању Трибуналу наводи да је неприхватљив такав став Владе Србије, који подразумијева да она комуницира са секретаријатом суда, а да он ништа не зна о томе.

"Оптужени мора да зна све што има било какве везе са поступком који се у Хашком трибуналу води против њега и мора му се омогућити да у свакој фази може да реагује, ако закључи да је то у његовом интересу. У овом случају Војиславу Шешељу то није омогућено. Овакав став Владе указује на ваљда давно превазиђени тоталитарни комунистички приступ судским процесима", наводи се у Шешељевом писму Трибуналу.

Жалбено вијеће Хашког трибунала издало је 9. јуна налог са позивом Влади Србије за достављање поднеска у вези са хитним захтјевом тужилаштва да Шешељ буде враћен у притвор. Овим налогом Влада је позвана да свој поднесак достави до 22. јуна, а одговарајући на позив хашког тужилаштва, Влада је у документу на који се позива Шешељ, обавијестила жалбено вијеће да је "спремна да поступи по његовом позиву".

"Политика" наводи да је у писму упућеном секретару Трибунала, представник Владе Саша Обрадовић појаснио зашто тражи да свака будућа преписка са Трибуналом буде "ex parte". Како се наводи, "Влада у овом предмету није странка у поступку, већ државна власт од које се захтијева да без неоправданог одгађања поступи по одлуци жалбеног вијећа од 22. маја".

"У сваком случају, Влада у тако осетљивом предмету, који се односи на хапшење оптуженог који је привремено пуштен на слободу, не види разлог да улази у расправу са странкама у поступку. Влада нарочито не сматра прикладним да о одлуци којом трибунал захтева хапшење одређене особе води претходну расправу са том особом", наводи се у Обрадовићевом писму.

Овакав став се, према мишљењу Обрадовића, показује нарочито оправданим када се имају у виду безбједносни аспекти тог хапшења, али и нека друга питања која могу бити повјерљиве природе.

Шешељ је у свом поднеску оцијенио овакво образложење невјероватним и закључио како је став Владе да он не смије да види поднесак и на њега евентуално одговори "против здравог разума и правничке логике".

Он сматра да је посебно несхватљиво образложење Владе да она у свом поднеску не би изнијела све елементе који би могли да буду од значаја за одлучивање жалбеног вијећа уколико би му он био доступан, наводи лист. 

Вучић демантовао тајну преписку

Влада Србије нема никакву "тајну" са Трибуналом у Хагу већ повјерљиву преписку, изјавио је данас премијер Александар Вучић и додао да је увјерен да лидер СРС Војислав Шешељ зна шта влада чини да заштити његова права.
 Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да ли постоји тајни договор између владе и Трибунала о изручењу Шешеља, истичући иствремено да ће се влада понашати у складу са интересима Републике Србије као и да је њен посао да заштити интересе грађана.
 "Ма колико се ми у политици разликовали и ма шта мислили један о другом то је наш посао и наша обавеза и у складу са тим ћемо наставити да се понашамо" истакао је премијер. 
  Међутим, приметио је премијер, у Србији неретко волимо да сами себи "пуцамо у ногу" и додао да никада није могао да разумије зашто се то ради.
  "То нам је ваљда навика од које не можемо да се излијечимо" закључио је премијер.