latinica  ћирилица
24/06/2015 |  09:22 | Аутор: СРНА

Оптужница за ратне злочине на подручју Чапљине

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четворице држављана БиХ и Хрватске због ратног злочина над Бошњацима на подручју Чапљине.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Оптужница је подигнута против Николе Зовка (57) и Петра Крндеља (55) из Чапљине, Креше Рајича (59) из Стоца и Ивице Чутуре (55) из Почитеља, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Зовко је оптужен као начелник Полицијске станице Чапљина, Крндељ као командир Полицијске станице, Рајич као командант вода Војне полиције и Чутура као активни полицајц и руководилац сектора Домановићи.

Зовку, Крндељу и Рајичу на терет је стављено да су са другим припадницима Полицијске станцие Чапљина и Војне полиције у акцији на Чељевској ади, којом је руководио и био присутан Крндељ, заробили три ненаоружана цивилна лица бошњачке националности, а потом их убили.

Зовко и Крндељ осумњичени су да су у наведеној акцији тешко ранили и заробили још једног припадника бошњачке националности који је одведен у Полицијску станицу Чапљина, гдје су га припадници полиције све вријеме малтретирали.

То лице је због рањавања и повреда дуже вријеме било изложено тешким физичким патњама, због чега и данас осјећа те патње.

Чутура, Зовко и Крндељ оптужени су да су у јулу 1993. године у чапљинском селу Веледарова Махала више бошњачких цивила на превару намамили у комби и одвели у затворенички објекат "Габела" у којем су већ били незаконито ухапшени други бошњачки цивили. Ту су остали све до половине децембра 1993. године.

Оптужница ће бити прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.