latinica  ћирилица
24/06/2015 |  09:41 | Аутор: СРНА

У БиХ почела политичка борба за "своје безбједњаке"

У БиХ почеле су политичке борбе за обавјештајне и безбједносне агенције, а постављање "својих безбједњака" на чело моћних агенција попут Сипе и ОБА подразумијева даље прикривање мреже подршке коју исламисти имају у Сарајеву, рекао је извор Срне близак безбједносним структурама у БиХ.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

"Именовања на позиције у ОБА су веома важна, јер је најважнији сегмент политичке подршке терористима - саплитање безбједносних агенција и њихово уплитање у сложене политичке процесе. С друге стране, захваљујући постављењима 'својих безбједњака' пропагандна активност исламиста, њихово финансирање и регрутовање за ратишта у Сирији, Ираку и Авганистану одвијају се потпуно несметано и без иједне полицијске акције", истиче извор Срне.

Оно што је сада занимљиво, наводи извор, јесте чињеница да је на сцени сукоб између федералних партнера. Кадровска структура исламистичке фракције у СДА, коју предводи Бакир Изетбеговић, након покушаја рушења способних кадрова из Републике Српске, сада руши и способне кадрове хрватског националног корпуса.

Према његовим ријечима, матрица политичких обрачуна и обавјештајних подметања је потпуно иста као и у случају директора Сипе Горана Зупца.

Прво се, каже он, медијским конструкцијама врши компромитовање личности а затим се отварају и монтиране кривичне истраге и судски процеси. Без икакве правне аргументације, судски процеси се воде у недоглед и послије, сами по себи, постају довољан разлог за уништавање биографије и каријере.

Извор Срне истиче да је сада на мети најперспективнији безбједњак у Федерацији БиХ - помоћник министра безбједности БиХ Вјекослав Вуковић, који је као предсједник комисије у трећој ревизији држављанстава са афро-азијским елементима одузео готово хиљаду незаконито издатих држављанстава муџахединима.

"За Вјекослава Вуковића се зна да представља најбољи избор у озбиљној борби против тероризма у БиХ и за Американце, и за Енглезе и за Нијемце, али бошњачка исламистичка структура са врло брзо смијењеним министром безбједности БиХ Тариком Садовићем својевремено му је преко параобавјештајних структура у Хрватској подметнула класичну обавјештајну аферу у Ријеци из које је Вуковић изашао пуно јачи", истиче извор Срне.

Сада када се бира нови директор ОБА, каже извор, исламисти преко "Федералне телевизије и других подобних медија поново нападају овог младог и способног безбједњака".

Све те медијске спекулације ђело су Бакира Изетбеговића и његових истомишљеника и имају један циљ - дискредитовања Вуковића.

То је исти сценарио, каже Срнин извор, као и у случају "Зубац" и тако ће бити са сваким професионалним, храбрим и способним кадром који жели да се упусти у искрену борбу против тероризма све док је исламистичко крило СДА на челу да Бакиром Изетбеговићем на политичкој сцени у БиХ.

У сјени овакве политизације, закључује извор Срне, улога БиХ у борби против тероризма је декларативна, а њена такозвана "Ударна група" је, чак и према оцјени Стејт департмента, потпуно бескорисна.

Политичке снаге које подржавају "формалну борбу против тероризма" желе и даље само празну реторику, измишљене афере, монтиране процесе и акције на маргини терористичких организација и терористичке пријетње.

С обзиром на то да је БиХ тек у новембру постала чланица Глобалне коалиције у борби против "Исламске државе", коју предводи амерички генерал Џон Ален, јасно је да се кроз избор кадра у обавјештајно-безбједносне струкуре, у ствари, на најбољи начин дефинише курс који ће политичке структуре БиХ заузети у борби против екстремизма и тероризма, оцјењује извор Срне.