latinica  ћирилица
24/06/2015 |  09:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Шпијунирање неприхватљиво међу савезницима

Француска влада оцијенила је данас да је шпијунирање неприхватљиво међу савезницима пошто је сајт Викиликс објавио документа која показују да су САД прислушкивале француског предсједника Франсоа Оланд и његова два претходника.

"Неприхватљиво је међу савезницима", навео је кратко портпарол француске владе Стефан Ле Фол уочи хитног састанка који је сазвао Оланд са својим шефовима безбједности, пренијела је агенција АФП.

Према његовим ријечима "тешко је прихватити да међу савезницима може бити таква врста активности, посебно прислушкивања предсједника Републике". "Када се боримо против тероризма, тешко да неко може да замисли или разумије шта би могло да мотивише савезника да шпијунира своје савезнике", рекао је Ле Фол.

Ле Фол је покушао да умањи "подиглу прашину" у јавности, рекавши да то није нешто што би требало да изазове свјетску кризу.
"Имамо довољно тешких криза, данас, у свијету", додао је он.

Предсједник Оланд сазвао Савјет за безбједност Француске поводом извјештаја Викиликса о томе да је америчка Национална безбједносна агенција шпијунирала Жака Ширака, Николу Саркозија и садашњег француска предсједника.

Викиликс је открио, а француска штампа пренијела да су америчке безбједносне службе шпијунирале Ширака, Саркозија и садашњег предсједника Оланда, тако што су прислушкивали њихове телефонске разговоре и пресретали њихову електронску преписку.