latinica  ћирилица
24/06/2015 |  10:37 | Аутор: СРНА

Акција "ЦД": Ухапшени за трговину људима предати Тужилаштву БиХ (ВИДЕО)

Седам лица ухапшених у међународној акцији сузбијања организованог криминала и трговине људима, под кодним називом "ЦД", предати су Тужилаштву БиХ након криминалистичке обраде у Агенцији за истраге и заштиту БиХ.
Акција СИПА-е "ЦД" - Фото: Screenshot
Акција СИПА-е "ЦД"Фото: Screenshot

Портпаролка Сипе Кристина Јозић потврдила је да су ухапшени, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, синоћ предати на даље поступање Тужилаштву БиХ.

"Активности у овом предмету интензивно се настављају у координацији са надлежним органима Француске", рекла је Јозићева.

Припадници Сипе јуче су, у оквиру акције "ЦД" која је проведена у сарадњи са полицијским органима Француске, ухапсили седам особа осумњичених за трговину људима ради радне експлоатације.

Претресени су објекти на девет локација на подручју Зенице, Власенице, Приједора и Јајца и пронађени предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Ухапшена су лица чији су иницијали Е.С, Д.Х, Т.Х, Л.Х, Н.Д, Б.Т. и Е.Х.

У оквиру ове акције на подручју Француске слободе је лишено осам особа и претресени су објекти на више локација.

Ухапшени су осумњичени да су од 2012. године врбовали више женских особа тако што су с њима ступали у ванбрачне заједнице и организовали њихове одласке на подручје Француске, а потом их путем уцјена, пријетњи, застрашивања, злостављања и других видова физичког и психичког насиља приморавали да врше џепне крађе на подручју Француске и шире и достављају им новац који прибаве на тај начин.

У појединим случајевима жртве су била и дјеца.

Процјењује се да су осумњичене особе својим незаконитим активностима стекле противправну имовинску корист у износу већем од два милиона евра, који су куповином некретнина у БиХ и луксузних возила убацивали у легалне новчане токове или трошили на луксузан начин живота.

Ова лица сумњиче се и за кривична дјела прање новца, кривотворење исправа, кријумчарење особа, злоупотреба опојних дрога и друго.