latinica  ћирилица
24/06/2015 |  11:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Отисци стопала стари 13.200 година пронађени у Канади

Анализом комада угља пронађеног у близини десетина отисака стопала утврђено је да је он стар 13.200 година-
Најстарији отисци стопала у Сјеверној Америци пронађени у Канади (фото: cbc.ca) -
Најстарији отисци стопала у Сјеверној Америци пронађени у Канади (фото: cbc.ca)

Отисци стопала који су недавно откривени на обалама малог острва у близини западне обале Канаде могли би да буду најстарији у Сјеверној Америци, кажу стручњаци.

Откриће је подстакло нову теорију да су први досељеници на континент са Аљаске кренули на југ дуж обале чамцима, а не пјешке и копном како се до сада вјеровало.

Откриће, међутим, још мора да буде верификовано и објављено у стручном часопису, пише АФП.

Тим на челу са археолозима Универзитета Викторија Данканом Меклареном и Дерилом Феђеом пронашао је прошле године отисак стопала у мекој глини на обали острва Калверт, 500 километара сјеверозападно од Ванкувера.

Стручњаци су се уз помоћ Хакаи института вратили прије неколико мјесеци на острво и пронашли још отисака стопала који пропадају двијема одраслим особама и дјетету.

Анализом комада угља пронађеног у близини десетина отисака стопала утврђено је да је он стар 13.200 година. Сада се тестирају други узорци.

"Све је то веома узвудљиво јер са сваким замахом четке видите прсте како се појављују или пету или лук стопала", рекао је Мекларен државној телевизији CBC.

Сада ће бити изазов наћи доказе да су први људи путовали дуж америчке обале Пацифика бродом.

Већина приобалних насеља, ако су и постојала, потопљена је са растом нивоа океана изазваног отапањем глечера крајем леденог доба.

На острво Калверт стиже се само бродом па стручњаци вјерују да су људи који су оставили тамо отиске стопала били поморци.