latinica  ћирилица
24/06/2015 |  11:13 | Аутор: СРНА

НСРС: Усвојен извјештај о програму стамбеног збрињавања (ВИДЕО)

НС РС усвојила извјештај о реализацији програма потпуног стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у 2014. години, у којој се наводи да је стамбено збринуто 1.313 корисника. У извјештају се истиче да је за реализацију овог програма утрошено 20.071.145 КМ.

17.50 НС РС усвојила је извјештај о реализацији програма потпуног стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у 2014. години, у којој се наводи да је стамбено збринуто 1.313 корисника. У извјештају се истиче да је за реализацију овог програма утрошено 20.071.145 КМ.

За изградњу, куповину и санацију стамбених јединица утрошено је 10.076.933 КМ, а за неповратна средства обезбијеђено је 9.994.211 КМ.

Посланици су усвојили и извјештај Комисије за концесије Републике Српске о раду у прошлој години у коме се наводи да је за једнократне концесионе накнаде у буџет Српске уплаћено 22.193.380 КМ, али да је смањена уплата за минералне ресурсе.

Посланици су примили к знању извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о ревизији финансијског извјештаја Јавног предузећа "Путеви Републике Српске" за 2013. годину, који је добио негативно ревизирско мишљење.

У дану за гласање к знању је примљен је и извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о ревизији финансијског извјештаја Болнице Источно Сарајево за 2013. годину, који је добио негативно ревизорско мишљење.

Након гласања предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је редовну сједницу.

15.00 За реализацију програма потпуног стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у 2014. утрошено је 20.071.145 КМ, а стамбено је збринуто 1.313 корисника, наводи се у информацији о реализацији овог програма.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић навео је да је за изградњу, куповину и санацију стамбених јединица утрошено 10.076.933 КМ, а да је за неповратна новчана средства обезбијеђено 9.994.211 КМ.

- Стамбеним јединицама је збринуто 198 породица, а додјелом неповратних новчаних средстава 1.115 породица, рекао је Савановић представљајући у НС РС информацију о реализацији програма потпуног стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у 2014. години.

Он је навео да је до краја фебруара ове године стамбено незбринуто било 840 корисника.

У информацији, коју је размотрила НС РС, подсјећа се да је од 2008. године стамбено збринут 4.931 корисник, за шта је обезбијеђено више од 83 милиона КМ.

О апсолвираним тачкама дневног реда посланици ће се изјашњавати од 17.00 часова.

14.20 НС РС размотрила је извјештај о раду Комисије за концесије Српске за 2014., у којем се наводи да је за једнократне концесионе накнаде у буџет Српске уплаћено 22.193.380 КМ, али да је смањена уплата за минералне ресурсе.

Предсједник Комисије за концесије РС Предраг Ашкрабић поручио је да ће Комисија одговорити на све захтјеве посланика у вези са подацима о концесионим накнадама.

У извјештају се наводи да је један од разлога смањења накнада то што прошле године нису закључени већи уговори о додјели концесије за разлику од 2013. године. Када је ријеч о кориштењу пољопривредног земљишта, износ уплате концесионе накнаде у буџет Српске за 2014. већи је од 2013. године за 198.076 КМ, иако су обилне кише и поплаве утицале на приносе.

По основу концесионог уговора за кориштење водних токова, 54 спортско-риболовна друштва су за улов рибе уплатила концесионе накнаде у износу од 124.913 КМ.

13.08 Потпредсједница Владе РС Сребренка Голић изјавила је да је на градилишту Рудника и Термоелектране "Станари" ангажовано око 400 домаћих радника, а не само кинеска радна снага, како тврди опозиција. Током скупштинске расправе о извјештају о раду Комисије за концесије РС за 2014., Голићева је рекла да се на овом градилишту стално смјењује између 20 и 30 домаћих привредних субјеката.

Истичући да је приликом приватизације у РиТЕ "Станари" било запослено 250 радника, а да је тренутно запослено 690 радника, Голићева је најавила да пуштањем у рад овог термоенергетског пројекта треба да буде запослено 900 радника.

Она је рекла да је за прошлу годину на име концесије за изградњу овог термоенергетског постројења у буџет Српске уплаћено 1,6 милиона КМ. Подсјетила је да је крајем 2005.  дато 100 концесија на име изградње мини-хидроелектрана у Српској, укључујући и Национални парк "Сутјеска".

Истакла је да сада постоји нови поступак за додјелу концесија, а он подразумијева да се прво од ресорног министарства тражи податак да ли то постоји у просторном плану, истичући да 2005. године није био испоштован ниједан параметар.

Голићева је подсјетила да је у просторном плану бивше СР БиХ било предвиђено да се на локалитету Националног парка "Сутјеска" гради 10 мини-хидроелектрана, које би вјероватно биле изграђене да није било протеклог рата у БиХ.

Шеф посланичког клуба СНСД-а Радован Вишковић рекао је да компанија "Боксит" из Милића, у складу са важећим законским прописима, исплаћује концесиону накнаду, те потврдио да је ова компанија у цијелости исплатила концесиону накнаду за 2014. годину. Он је истакао да компанија "Боксит" плаћа концесиону накнаду од 2,1 КМ по тони, тако да за 400.000 тона руде годишње плаћа око 850.000 КМ.

Шеф посланичког клуба ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да би област додјеле концесија у РС требало додатно законом уредити, јер је на то указала и Комисија за концесије у свом извјештају за 2014.. Бореновић је рекао да је у Српској прикупљена мала концесиона накнада у износу од 20 милиона КМ због нелегалне експлоатације шљунка, пијеска и камена.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић затражио је од Комисије за концесије да јавно саопшти податке о висини остварене годишње концесионе накнаде, а од Министарства финансија РС да каже под којом ставком у буџету води ову врсту накнаде.

11.35 Посланик СНСД-а Срђан Миловић сматра да је квалитетан извјештај о концесијама који указује на све неправилности и нуди рјешења у овој области у Републици Српској.

Током скупштинске расправе о извјештају о раду Комисије за концесије Српске за 2014. , Миловић је рекао да општина Гацко није доставила земљишне честице за које пољопривредни произвођачи траже да добију на употребу пољопривредно земљиште из разлога што је дио поља које се не експлоатише "предмет предизборне трговине свих политичких странака".

Посланик СДС-а Миладин Станић сматра да је мали износ концесионе накнаде за 2014. годину на нивоу РС у износу од 20 милиона КМ. Станић је рекао да ни у једној области концесионих односа нема довољно прихода, наводећи да су у области пољопривреде укупни приходи од концесионих накнада 940.000 КМ, иако корисници концесиије добијају подстицаје у износу од 40 милиона КМ.

Посланик Странке Напредна Српска Адам Шукало рекао је да 40 привредних субјеката у РС више од 10 година чека да им се одобри концесија у Републици Српској.

Посланик СДС-а Душан Берић сматра да би политика концесије требало да буде усмјерена ка запошљавању радника, посебно домаће радне снаге.

11:00 У буџет РС током 2014.  уплаћено је 22.193.380 КМ на име једнократне концесионе накнаде, али је смањена уплата по том основу у области минералних ресурса.

У извјештају о раду Комисије за концесије РС за 2014. , који разматра НСРС, наводи се да је један од разлога смањења накнада то што прошле године нису закључени већи уговори о додјели концесије за разлику од 2013. године.

- Ово смањење је произашло из уплата мањег износа једнократних концесионих накнада, наводи се у извјештају.

Када је ријеч о коришћењу пољопривредног земљишта, износ уплате концесионе накнаде у буџет РС за 2014. већи је од претходне године за 198.076 КМ, иако су током прошле године обилне кише и поплаве утицале на приносе.

По основу концесионог уговора за коришћење водних токова за улов рибе улата концесионе накнаде од 54 спортско-риболовна друштва износила је 124.913 КМ у 2014. години, наводи се у овом извјештају.

Предсједник Комисије за концесије РС Предраг Ашкрабић сматра да би Влада Републике Српске требало што хитније да предложи закон о накнадама, да би се у пракси олакшала позиција концесионара.

- Овим би се избјегло да се три пута плаћа иста накнада, а тиме би се постигли и позитивни ефекти у вези привлачења страног капитала и инвеститора уопште, закључио је Ашкрабић.

Сједницу можете да пратите на РТРС ПЛУС-у.