latinica  ћирилица
24/06/2015 |  12:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел поништио дозволе за улазак палестинским вјерницама

Израел је данас одлучио да поништи дозволе за улазак вјерницима из Појаса Газе да се моле у јерусалимској џамији Ал-Акса поводом Рамазана, након што је синоћ ракета са те палестинске територије пала на југ земље близу граничног прелаза.
Џамија Ал Акса - Фото: Wikipedia
Џамија Ал АксаФото: Wikipedia

У изјави за палестинску агенцију Маан, координатор за владине активности на територијама је објаснио да 500 мушкараца и жена у четвртак и петак неће ући у Израел из Појаса Газе, како је било планирано, јер "безбједносни услови око прелаза нису стабилни."
 Бригадни-генерал Јоав Мордехај ја најавио да ће Израел поново процијенити безбједносне услове сљедеће недјеље како би одлучио да ли да отвори гранични прелаз Ерез за становнике Газе да допутују у Јерусалим.
 "Хамас је одговоран што су вјерници лишени молитве у џамији Ал-Акса током Рамазана. Не кажем да је Хамас испалио ракету, али је одговоран јер контролише Појас Газе", рекао је Мордехај.
 Група салафиста "Бригаде Омар", инспирисана Исламском државом, је преузела одговорност за недавно спорадично ракетирање Израела, укључујући ракету испаљену синоћ. Израелска армија на те нападе одговара ваздушним ударима на мете екстремиста у Појасу Газе, наводе израелски медији.
 Израел по традицији ублажава ограничења на путовања Палестинаца са Западне обале и Појаса Газе током светог месеца поста Рамазана, укључујући дозволе за Палестинце који живе у иностранству да уђу у Израел преко међународног аеродрома Бен -Гурион да посјете породице, као и дозволе за посјете  фамилијама у иностранству.
 Палестинским вјерницима се такође омогућава прситуп џамији Ал -Акса и они стижу аутобусима директно из Рамале и Витлејема, наводе израелски медији.