latinica  ћирилица
24/06/2015 |  12:15 | Аутор: СРНА

Велика зарада британске круне

Британска краљевска породица остварује велике приходе од својих некретнина - у посљедњих десет година удвостручена је вриједност краљевске имовине, а британски буџет прошле године имао је 285 милиона фунти профита од тих трансакција.
Париска пијаца добила име по британској краљици - Фото: АП
Париска пијаца добила име по британској краљициФото: АП

Британска краљица Елизабета Друга ове године добиће из буџета 6,7 одсто средстава више него лани, па се заговорници републике буне да финансирање краљевске породице измиче контроли.

Краљевске некретнине, којима управља специјалиста за рестаурацију Елисон Нимо, обухватају цијели Регент Стрит и већи дио Светог Џејмса, Велики Виндзор парк, велика сеоска имања и дио епиконтиненталног појаса.

Од укупног профита  који доносе, држава 15 одсто исплаћује краљици Елизабети.

Вриједност краљичине зараде  достићи ће рекорд од 11,5 милијарди фунти или 16 одсто више него прошле године - наводи "Гардијан" у анализи профита краљевске породице.

Продаја некретнина у вриједности од 451 милиона фунти на јаким тржиштима премашила је вриједност куповине од 327 милиона.

Све трговине, позоришта и компаније на Вест Енду унајмљују простор од краљевске породице.

Тамо ће идуће године бити изграђено много пословног простора због врло велике потражње за унајмљивање објеката у том дијелу Лондона.

Највећа аквизиција краљевског Фонда за некретнине био је Шопинг-парк у Леичестру. То је један од највећих шопинг-градова у Великој Британији.

Купљен је заједно са кинеским државним инвестицијским Фондом "Гинго Три" за 345 милиона фунти и сада постоји 17 таквих шопинг-центара вриједних 1,5 милијарди фунти /само је два одсто простора у њима неизнајмљено/.

Прошле године су издате дозволе за градњу 2.410 нових станова на земљиштима краљевске породице.

Краљевска породица изнајмљује чак и морско дно за вјетроелектране које тренутно производе пет гигавата електричне енергије.

До 2020. желе да удвоструче производњу, што би "покрило" десет одсто укупних британских потреба за електричном енергијом.

Због могућег раздруживања са Шкотском, тамошње некретнине краљевске породице биће пребачене на самосталну организацију која ће управљати имовином вриједном 260 милиона фунти /земљиште, епиконтинентални појас и права на обновљиву енергију/.

Краљица у Шкотској има годишње приходе који износе четири одсто укупне зараде.