latinica  ћирилица
24/06/2015 |  12:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Санкт Петербург: Укупна вриједност уговора 5,5 милијарди долара

На Петербуршком економском форуму потписани су уговори у укупној вриједности од 5,5 милијарди долара, а најважнији припадају нафтно-гасној сфери.

Економски стручњаци напомињу да је потписано 205 уговора те да нису урачунати уговори који имају "комерцијалну тајну".

Највећи посао било је потписивање међувладиног меморандума Русије и Грчке о изградњи наставка гасовода "Турски ток" на територији Грчке.

Документ предвиђа да ће свака држава учесница у њему добити по 50 одсто профита.

Један од оснивач нове структуре са руске стране биће "ВЕБ Капитал". Та компанија инвестираће у гасни ток двије милијарде евра.

Споразум са Грчком веома је важан за "Газпром", а пројекат "Турски ток" требало би да искључи Украјину из испорука гаса у Европу након 2019. године.

На Форуму је свој продужетак добио и "Сјеверни ток". Доћи ће до изградње још два крака гасовода капацитета 55 милијарди кубних метара годишње.

Кракови тог гасовода проћи ће по акваторију Балтичког мора, а завршна тачка испоруке биће Њемачка.

Руска највећа нафтна компанија "Росњефт" потписала је на Форуму у Петербургу 57 споразума. Главни посао јесте продаја уђела од 20 одсто у налазишту "Тас-Јурје" за 750 милиона евра.

То је први велики уговор између западног инвеститора и руске компаније након што су ЕУ и САД увели санкције Русији.

"Росњефт" би могао, како је објављено на Форуму, да прода још 29 одсто уђела у налазишту "Тас-Јурје" компанији "Скyланд Петролеум".

Према подацима листа "Комерсант", ради се о арапском фонду, који управља кинеским инвестицијама.

Руска Централна банка поново купује америчке доларе како би попунила девизне резерве. За сада сума није велика и креће се од 100 до 200 милиона долара дневно.

Руске нуклеарне технологије добиле су излаз на тржиште Саудијске Арабије.

Државна корпорација "Росатом" и Саудијска Арабија потписали су Међувладин споразум о сарадњи у области мирне употребе нуклеарне енергије.

Саудијска Арабија намјерава да изгради 16 енергетских блокова, а укупна вриједност могла би износити 100 милијарди долара.