latinica  ћирилица
24/06/2015 |  12:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Британска краљица Елизабета Друга у посјети Њемачкој

Британска краљица Елизабета Друга и њен супруг, принц Филип, састали су се у Берлину са њемачким шефом државе Јоахимом Гауком и његовом партнерком Данијелом Шат, извјештавају њемачки медији о овој посјети пуној фотографија, краљевских поздрава, махања и љубазних ријечи, али и о политичком аспекту овог догађаја.
Британска краљица - Фото: AP
Британска краљицаФото: AP

Да ли ће Њено краљевско височанство у разговорима са канцеларком Анеглом Меркел и другим сусретима говорити о и "Brexit-u", односно, пријетњама Велике Британије да напусти Европску унију, јавност неће сазнати, истичу медији, указујући да током 62-годишње владавине краљице, још никада ништа није "процурило" из њених разговора.

Политички аналитичари поводом ове посјете указују да се Велика Британија рве са губитком свог утицаја у свијету и да је тим већи значај краљице и монархије.

Премда се краљица, у складу са својом политичком неутралношћу, у Берлину неће јавно изјашњавати о политичким питањима, медији указују да се она, ипак, недјељно сусреће са британским премијером Дејвидом Камероном и да ће она и Меркелова сигурно имати једна другој шта да кажу.

Аналитичари данас кажу да краљичина посјета има добар тајминг, пошто њен 12. по реду шеф владе, Камерон, у овом моменту својим захтјевима за посебним третманом Велике Британије не ствара пријатеље на континенту.

Њемачки аналитичари указују да се Велика Британија, као ријетко до сада, бори са губитком утицаја у европској политици, привреди, дипломатији и фудбалу и кажу да краљица, до душе, не може ријешити те проблеме сама, али да она показује како је Велика Британија више него једна бивша империјална сила.

Краљица и њен муж, принц Филип, стигли су синоћ у Берлин, гдје је у њихову част испаљен 21 плутон. Краљевски пар је, по доласку у њемачку престоницу, гдје их је дочекало право британско време са кишом, у аутомобилу Бентли и уз полицијску пратњу, отишао у луксузни хотел Адлон.

Долазак британске краљице у њену пету по реду посјету обезбјеђује око 1.450 полицајаца.

Краљица ће са својим мужем у Њемачкој остати до петка. Током посјете, краљица ће, између осталог, посјети Франкфурт и бивши концентрациони логор Берген-Белзен.

Долазак британске краљице праћен је, као и све посјете државника и краљева, великим мјерама сигурности, примјећују медији, који такође, јављају да је ова, пета по реду посјета, органиизована тачно 50 година, послије њеног првог доласка у Њемачку, у јуну 1965. године када је остала 11 дана и када је то био јак симбол за помирење послије Другог свјетског рата.