latinica  ћирилица
24/06/2015 |  12:52 | Аутор: РТРС

Мађарска диже ограду са Србијом што прије

Мађарска у потпуности поштује све своје обавезе у оквирима ЕУ, али је суочена са проблемом недовољних капацитета за прихватање великог таласа миграната који долазе из Србије, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто.

"Радимо на томе да што прије ријешимо овај озбиљан технички проблем и проблем са капацитетом, како бисмо могли да испоштујемо све аспекте ЕУ у вези са имиграцијом", рекао је Сијарто на конференцији за новинаре послије сједнице Владе Мађарске.

Будимпешта је јуче суспендовала на неодређено вријеме прихватање азиланата које назад шаљу остале чланице ЕУ, због чега је Аустрија протестовала.

Сијарто је рекао да је Мађарска обавијештена да Аустрија и још десет чланица Уније планирају да пошаљу илегалне мигранте назад у Мађарску.

"Ми се с тим не слажемо", рекао је Сијарто и додао да те мигранте треба послати у Грчку, јер је то прва земља ЕУ у коју су ушли.

Аустрија је данас због ове ситуације позвала на разговор мађарског амбасадора у Бечу.

Мађарска диже ограду са Србијом што прије

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да је влада у Будимпешти одлучила да подигне привремену ограду на граници са Србијом што је прије могуће како би зауставила долазак имиграната.

Сијарто је рекао да је потребно промијенити неколико закона прије почетка изградње, мада није рекао када би радови могли почети.

Он је рекао да ограда није "билатерално питање" са Србијом, с којом, како је навео, "односи никада нису били добри као сада".

Сијарто је рекао да је у Мађарску ове године ушло 61.000 илегалних имигранта, скоро сви преко Србије.

Већина оних који су затражили статус избјеглице у Мађарској, брзо су отишли ка западноевропским државама.

Извор: Срна, Бета