latinica  ћирилица
24/06/2015 |  13:06 | Аутор: СРНА

АПУС: Неопходна премија за пшеницу 10 фенинга (ВИДЕО)

Асоцијација удружења пољопривредника Семберије предложила је данас да субвенција Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске за пшеницу ове године буде 10 фенинга по килограму.

Према ријечима Ристе Арсеновића, предсједника Удружења ратара и повртара Републике Српске "Фармер" Бијељина, које је чланица Асоцијације, производња пшенице ове године је у паду у односу на претходне године и то се не може приписати прошлогодишњим поплавама.

"Да бисмо спасили приоизводњу стрних жита у наредним годинама предлажемо низ мјера, али да, прије свега, ове године премија за пшеницу буде 10 фенинга по килограму пшенице", рекао је Арсеновић.

Он је од ресорног министарства затражио да укључи све службе које би пропагирале значај стрних жита у развоју пољопривреде Републике Српске као стратешког пољопривредног производа.

"Недостатак финансијских средстава као и ниске субвенције разлог су смањења површина под пшеницом и стрним житима, које је евидентно", рекао је Арсеновић.

У АПУС-у подсјећају да ресорно министарство своју петогодишњу стратегију базира на двије основне гране пољопривреде - млијеку и пшеници.

"У овој години, међутим, имамо драстичан пад производње пшенице са 40.000 хектара прошле године на 25.000 хектара ове године па постављамо питање који су то разлози за пад засијаних усјева стрних жита од чак 30 одсто", навео је Арсеновић.

У АПУС-у оцјењују да ресорно министарство још од 2012. година не води добру стратегију у производњи стрних жита, да су мале субвенције, а обимна папирологија да би се доказало да је пољопривредник сијао стрна жита...

"Своје незадовољство о овоме упутићемо већ данас Министарству", навели су представници АПУС-а.