latinica  ћирилица
24/06/2015 |  13:22 | Аутор: РТРС

Вучић: Видјећу да ли ћу ићи у Сребреницу

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће видјети да ли ће ићи у Сребреницу, уз поруку да "никога неће да тјера да прима нашу пружену руку".
Александар Вучић и Ненад Чанак - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић и Ненад ЧанакФото: ТАНЈУГ

Вучић је на конференцији за новинаре, након састанка са лидером ЛСВ Ненадом Чанком, рекао да је видио да многи нису сачекали ни 45 минута, па су кренули са пријетњама.

"Никога нећу да тјерам да прима нашу пружену руку. Видјећемо", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара да ли ће отићи у Сребреницу.

Вучић је синоћ у Бриселу рекао да ће одлуку о одласку у Сребреницу донијети неколико дана уочи 11. јула и истакао да ће она бити у складу с интересима регионалне стабилности и српског и бошњачког народа.

ВУЧИЋ: ПОСТИГНУТ ЈЕ НАПРЕДАК О ЗСО - ДЕТАЉИ ДОГОВОРА ТАЈНИ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је у Бриселу постигнут озбиљан напредак у разговорима о заједници српских општина, али да је са високим представником ЕУ Федериком Могерини договорено да се детаљи не износе у јавност. "Уколико бисмо почели да говоримо, плашим се да ништа од договора не би било", рекао је Вучић и додао да се он држи договора.

Он каже да детаље о томе знају само министар спољних послова Србије Ивица Дачић и шеф канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Кад је ријеч о Парку мира у Косовској Митровици, о којем је разговарано у Бриселу, Вучић је рекао да он може бити уклоњен уколико Албанци прихвате да то буде пјешачка зона.

"Скупштина општине Северне Митровице донијела је одлуку да Улица краља Петра буде пјешачка зона. Не треба никоме од наших људи тај парк и спремни су да га склоне, али Албанци не желе да прихвате пјешачку зону и хоће да им туда пролазе камиони. Дакле, није ријеч о слободи кретања, него о слободи понижавања Срба", рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија "не може да уклони све своје, а да Албанци не ураде апсолутно ништа".

"Ако нам одузмете право да ми одлучујемо у нашим српским сјеверним општинама, о томе гдје ће да буде пјешачка зона, о чему ћемо онда да одлучујемо", упитао је Вучић и рекао да је Парк мира измишљен у политичке сврхе и да ничему не служи.

Он је потврдио да ће разговори у Бриселу бити настављени наредне седмице.

Извор: Танјуг, Срна