latinica  ћирилица
24/06/2015 |  13:29 | Аутор: ТАНЈУГ

ИД наставио уништавање Палмире, порушена два древна гроба

Џихадисти Исламске државе наставили су са уништавањем свјетске баштине човјечанства, порушивши два древна гроба у античком граду Палмира у централној Сирији, саопштио је сиријски званичник.
ИД наставио уништавање у Палмири (www.ilfattoquotidiano.it) -
ИД наставио уништавање у Палмири (www.ilfattoquotidiano.it)

Директор Одељења за антиквитете и музеје у Дамаску Мамун Абдулкарим потврдио је за америчку агенцију АП да је један од уништених гробница припадао Мухамеду бин Алију, потомку рођака исламског пророка Мухамеда, Имам Алија.

Уништени гроб рођака пророка Мухамеда налазио се сјеверно од центра Палмире, док је други уништени гроб припадао познатом научнику Низар Абу Баха Едину који је живио у том граду пре 500 година и налазио се у близини града на чувеном археолошком локалитету.

Од када су џихадисти ИД преузели контролу над Палмиром прошлог мјесеца, постоје страховања да ће екстремисти уништити археолошки локалитет као што су то урадили у Ираку и уништили асирски град Хатру стар 2.000 година.

Палмира је оаза са рушевинама античког града и данашње насеље Тадмур налазе се на 215 километара сјевероисточно од Дамаска и 120 километара југозападно од Еуфрата.

Тај древни град дуго је био пресудан за караване које су прелазили преко сиријске пустиње и још се спомиње у Библији као пустињски град који је утврдио краљ Јудеје Саломон, син Давидов.