latinica  ћирилица
24/06/2015 |  14:06 | Аутор: СРНА

Иванић: БиХ ће предсједавати Савјетом Европе са највећом одговорношћу

БиХ је предсједавање Савјетом Европе схватила као озбиљан задатак који ће испуњавати са највећом одговорношћу и преданошћу, рекао је у Стразбуру предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић обраћајући се Парламентарној скупштини Савјета Европе.
Обраћање Младена Иванића - Фото: СРНА
Обраћање Младена ИванићаФото: СРНА

У обраћању поводом предсједавања БиХ Савјетом Европе, Иванић је оцијенио да је ситуција на западном Балкану данас много боља него прије 20 година, када је било незамисливо да БиХ и Србија истовремено предсједавају Савјетом Европе и ОЕБС-ом, кључним организацијама које се баве заштитом људских права.

Иванић је истакао да се "случај БиХ може назвати успјехом и да се мање-више иде ка томе да БиХ постане нормална земља".

Иванић очекује да ће идуће седмице бити усвојена реформска агенда, након чега слиједи акциони план за њено провођење и на крају апликација за чланство у ЕУ. Нагласио је да одговор на апликацију неће бити позитиван уколико не буде ријешено питање провођења одлуке Суда за људска права Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци", што би, како очекује, могло да се деси до краја 2017. године.

Указао је да у БиХ постоје три виђења будућности земље, о чему нема договора, истичући да у овом тренутку треба тражити рјешење за питања која се односе на економију и реалан живот.

- Нико од мене не може очекивати да престанем бити Србин. Ја сам Србин, али настојим да створим климу у којој се може доћи до компромиса, рекао је Иванић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ сматра да политички лидери морају да се боре против екстремизма и да се не може ингорисати питање страних бораца. Он је изразио очекивање да би до краја године могли да буду објављени резултати пописа становништва у БиХ, који не би требало да имају никакав утицај на политички систем земље.

Нагласио је да Дејтонски мировни споразум пружа оквир, те да је кључ за успјех спремност политичара на компромисе и реална рјешења, уз "схватање страхова других народа".

Одговарајући на питање посланика Јосипа Јуратовића да ли ће ове године присуствовати комеморацији у Сребреници, Иванић је рекао да се одавање почасти жртвама политизује и да неће бити дио тога.

- Овај пут имамо кризу и могуће је потпуно одгађање комеморације због хапшења Насера Орића. Сребреницу треба гледати као одавање почасти жртвама, а не као политичко питање. Ако се политизује, као што је то случај, то ће бити механизам даљих подјела и нећу бити дио тога", додао је Иванић и подсјетио да је одао почаст жртвама прије 10 година док је обављао функцију министра иностраних послова БиХ.

Представљајући Иванића, предсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе Ан Брасер рекла је да сама функција предсједавајућег Предсједништва БиХ показује комплексност земље и указује на њену разноликост.

- Сви подржавамо европску будућност БиХ. Сви, такође, очекујемо да буде проведена одлука Европског суда за људска права у предмету `Сејдић и Финци` не због суда, већ због добробити свих грађана БиХ, рекла је Брасерова.

ПРЕДСЈЕДАВАЊЕ ПОЧЕЛО ПУНО УСПЈЕШНИЈЕ ОД ОЧЕКИВАНОГ

Иванић је изјавио да је предсједавање БиХ Савјетом Европе кренуло пуно успјешније него што се очекивало, а дефинисани приједлози показали су се као врло озбиљни и посебно се много очекује од међурелигијског дијалога који ће бити одржан у септембру у Сарајеву, јавио је извјештач Срне из Стразбура.

- Међурелигијски дијалог један је од предуслова за политичку стабилност БиХ, али је видљиво да је у овим околностима један од предуслова за стабилност Европе. Видим да ћемо у септембру у Сарајеву имати велики број гостију, рекао је Иванић.

Оцијенио је да ће предсједавање СЕ бити врло афирмативно за БиХ, али и да ствара нову обавезу да се унутар земље проблеми рјешавају много брже.

Према његовим ријечима, активности попут трамваја са бојама БиХ поводом предсједавања, симболична садња маслиновог и храстовог дрвета у парку на француско-њемачкој граници и највећа џезва на свијету у Стразбуру битни су за афирмацију привреде земље.

- Посјета папе Фрање Сарајеву, могућа посјета њемачке канцеларке Ангеле Меркел, предсједавање Савјетом Европе и велика џезва могу бити позитивна афирмација земље. У принципу, договор и политичка стабилност ће креирати позитиван имиџ земље, истакао је Иванић.