latinica  ћирилица
24/06/2015 |  14:38 | Аутор: СРНА

Станари: Усвојен буџет од 1,5 милиона км (ВИДЕО)

Одборници Скупштине општине Станари усвојили су данас буџет за ову годину у износу од 1.511.861 КМ, који је оцијењен као реалан.
Сједница Скупштине општине Станари (архив) - Фото: СРНА
Сједница Скупштине општине Станари (архив)Фото: СРНА

Начелник општине Станари Душан Панић рекао је новинарима да је буџет усвојен на вријеме и подсјетио да је Влада Републике Српске за прва три мјесеца рада доставила иницијална средства од 120.000 КМ.

Савјетник за финансије и буџет Борис Вујичић рекао да је за плате запослених и функционера општинским буџетом предвиђено око 340.000 КМ, а за одборничке паушале око 65.000 КМ, што појединачно чини највећу буџетску ставку.

Највећа издвајања од 600.000 КМ предвиђена су за инфраструктурна улагања и социјална давања.

С обзиром на број социјалних осигураника, Вујичић каже да ће општина мјесечно издвајати око 23.400 КМ, односно укупно 140.000 КМ до краја године.

Општина од концесионих накнада очекује 500.000 КМ, које су строго законски намијењене.

Одборници опозиције сматрају да је буџет реалан, али "запостављен у дијелу концесионих накнада", због чега одборник ПДП-а Драгомир Видовић сматра да ће ребалансом на крају године буџет бити увећан.

Предмет расправе био је и приједлог одлуке о одборничким накнадама, те о платама функционера, будући да није прихваћен приједлог одборника СДС-а да накнада за рад потпредсједника Скупштине општине, који се обавља волонтерски, буде 20 одсто од просјечне плате, а не усвојених 30 одсто.

На сједници је усвојен одборнички паушал у износу од 400 КМ, док ће плата начелника износити око 1.900 КМ.

Опозиција је изразила забринутост за евентуалну злоупотребу издвојених средстава за плате с обзиром на, како су навели, мали број општинских радника - по осам запослених и волонтера са четири функционера.

Одборници су донијели одлуку о оснивању Дома здравља, те организацији и функционисању цивилне заштите у систему заштите и спасавања на подручју општине, као и о формирању Општинског штаба за ванредне ситуације.

На сједници је, између осталог, расправљано о јавној расвјети, комуналном реду, димњачарској дјелатности, кућном реду у стамбеним зградама, критеријумима, начину и поступку расподјеле средстава удружењима грађана и невладиним организацијама, као и о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју општине Станари.