latinica  ћирилица
24/06/2015 |  14:51 | Аутор: СРНА

Бројни сусрети Иванића у Стразбуру

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић пренио је у Стразбуру предсједнику Парламентарне скупштине Савјета Европе Ан Брасер да се предсједавање БиХ овим тијелом до сада одвија веома успјешно.
Изложба "Драгуљи свјетског насљеђа УНЕСКО-а у БиХ" - Фото: СРНА
Изложба "Драгуљи свјетског насљеђа УНЕСКО-а у БиХ"Фото: СРНА

Иванић је поручио Брасеровој да БиХ придаје велики значај Савјету Европе, те изразио жељу да се Парламентарна скупштина укључи у активности које БиХ организује током предсједавања овим тијелом, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Иванић и Брасерова отворили су изложбу под називом "Драгуљи свјетског насљеђа УНЕСКО-а у БиХ".

Иванић је изразио задовољство изложбом која презентује свјетско насљеђе УНЕСКО-а у БиХ, попут Старог моста у Мостару и Моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду.

Он вјерује да ће се и неки драгуљи насљеђа из БиХ наћи на Листи свјетске културне баштине, истичући да је културно насљеђе БиХ минијатурна верзија европског културног насљеђа.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је током сусрета са генералним секретаром Савјета Европе Торбјорном Јагландом изразио задовољство због недавног лансирања Акционог плана Савјета Европе за БиХ 2015-2017. који ће значајно помоћи БиХ у смислу убрзавања реформских процеса.

Разговарано је о значају Савјета Европе и његових инструмената за БиХ и изражена нада да ће предсједавање БиХ бити значајан подстрек како би се пронашло рјешење за извршење одлуке "Сејдић и Финци".

Јагланд је изразио спремност да се активно укључи у најзначајније догађаје током предсједавања БиХ.

Иванић је захвалио Јагланду за подршку БиХ.

Било је ријечи и о новом приступу ЕУ за БиХ, те је наглашен значај ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и Европске уније.

Иванић се састао и са предсједником Конгреса Жан-Клодом Фреконом, са којим је подијело задовољство због активног учешћа делегације БиХ у Конгресу и њихове добре сарадње са предсједником Конгреса.

Фрекон је изразио спремност да пружи сву неопходну помоћ БиХ током предсједавања БиХ Савјетом Европе.

Током боравка у Стразбуру Иванић је имао и састанак са с комесаром за људска права Нилсом Мужниексом, којем је рекао да БиХ придаје велики значај улози и активностима комесара за људска права Савјета Европе.

Он је Мужниексу честитао за ангажман у области заштите људских права у земљама чланицама Европске уније.