latinica  ћирилица
24/06/2015 |  15:34 | Аутор: СРНА

Бартош: Подићи зид и распоредити војску

Предсједник чешке странке Народна демократија Адам Бартош сматра да Чешка треба да подигне зид на граници због заштите од илегалних мигранта и упозорава да ће њихова навала уништити ЕУ.

 "Обавеза чешке владе јесте да заштити сопствене грађане. Треба затворити границе, распоредити трупе и, ако затреба, покренути питање изласка из ЕУ, јер је Унија крива за лошу ситуацију са мигрантима" - сматра Бартош.

Он наводи да масовни "доток" миграната онемогућава примјену Шенгенског уговора, па прича о заједничком простору слободе и безбједности губи сваки смисао.

Постоји мишљење да ЕУ треба да врати мигранте назад и да потопи њихове чамце, а Бартош то подржава.

"Сматрам да то нису никакве породице, мајке и старци. У Европу стижу потенцијални борци. На сликама се углавном виде млади људи" - тврди чешки политичар.

Према његовој оцјени, "неко стално шаље чамце са мигрантима у Европу како би они изазвали нешто попут грађанског рата".

Бартош сматра да одговорност за талас миграната сносе, прије свега, САД и НАТО.

"Изазвали су хаос. Резултат може да буде грађански рат у Европи због неслагања међу државама ЕУ, које, како се испоставило, нису у стању да спријече прилив миграната", закључује он.

Чешка је иступила против приједлога ЕУ да буду уведене квоте у вези пријема илегалних миграната. Чешки политичари су скоро јединствено одбацили такаву могућност - наводе портали.