latinica  ћирилица
24/06/2015 |  16:54 | Аутор: СРНА

Путин: Нема више попуста за руски гас Украјини

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да при садашњем паду цијене нафте, цијене руског гаса за Украјину треба да буде на нивоу сусједних држава.
Предсједник Русије Владимир Путин (фото: Sputnik/ Алексеј Никољски) -
Предсједник Русије Владимир Путин (фото: Sputnik/ Алексеј Никољски)

- Озбиљан пад цијена нафте се одражава и на цијене гаса и не можемо да дајемо попуст као и прије. У сваком случају, коначна цијена за украјинске потрошаче треба да буде на нивоу сусједних држава, као што је Пољска - рекао је руски предсједник.

Снабдијевање гасом кроз Турску не подразумјева достављање гаса до крајњег корисника, као што је планирано "Јужним током", већ до саме границе, и то по принципу "узми или плати".

Путин је истакао да Влада треба да израчуна величину попуста за Украјину "и донесе одговарајућу одлуку".

- Ако таква молба стигне од Украјине, молим да се одрже преговори и донесе одговарајућа одлука - рекао је руски предсједник.

Од новембра 2014. године попуст Украјини за испоруке руског гаса износио је 100 долара за хиљаду метара кубних гаса.

У почетку, попуст је био дат на период од новембра 2014. године до краја марта 2015. године, а касније за други квартал 2015. године,подсјећа "Спутњик".

Попуст се даје одређеним указима Владе Русије и повезан је за царинске тарифе.

При цијени гаса испод 333,33 долара за хиљаду метара кубних гаса, царина је требало да износи испод 100 долара и да буде анулирана, то јест попуст је требало да износи 30 одсто од конкретне цијене.

При цијени од преко 333,33 долара царина је прелазила 100 долара и не анулира се, већ је цијена гаса умањивана за 100 долара.

НЕДОПУСТИВО РАСИПАЊЕ ЕНЕРГЕТСКИХ РЕСУРСА

Путин је рекао да Русија себи дозвољава недопустиву расипност у коришћењу енергетских ресурса. Рационално коришћење природних ресурса до данас није ријешено, изјавио је Путин на сједници Савјета за науку и образовање.

Руски предсједник је затражио од рударских компанија и индустријских предузећа да обрате пажњу на та питања приликом планирања својих трошкова за научно-истраживачки и експериментални развој и за еколошке програме, да сарађују са руским научницима који се баве проблемима заштите ресурса, пренела је агенција РИА "Новости".

Министар енергетике Русије Александар Новак рекао је данас новинарима да се у наредним годинама очекује раст потрошње електричне енергије од око један одсто годишње.

Он је додао да стратегија развоја електроенергетског комплекса до 2035. године предвиђа три могућа сценарија - раст од 0,9 одсто, од 1,1 одсто и 1,4 одсто.

- Посљедња варијанта је циљана и, према њој, потрошња струје до 2035. године ће порасти на 1.450 милијарди киловат-часова - прецизирао је Новак.