latinica  ћирилица
24/06/2015 |  16:59 | Аутор: СРНА

Ван Роден: Остварен напредак у разговору мисије ММФ-а и власти БиХ

Мисија Међународног монетарног фонда и власти БиХ оствариле су напредак у разговорима о политикама које ће подстаћи раст кроз интензивнији процес провођења реформи ради привлачења инвестиција и креирања више радних мјеста у приватном сектору, рекао је шеф Мисије ММФ-а у БиХ Рон ван Роден.
Сарајево: Рон Ван Роден и Младен Иванић - Фото: СРНА
Сарајево: Рон Ван Роден и Младен ИванићФото: СРНА

Он је истакао да је напредак остварен и у разговорима о континуираној фискалној консолидацији да би било осигурано смањење јавног дуга, те о унапређењу квалитета потрошњи власти, очувању стабилности финансијског сектора и оживљавању банкарског кредитирања, саопштено је из ММФ-а.

- Властима је, међутим, потребно више времена да припреме детаље у погледу политика за неколико области, укључујући мјере за унапређење функционисања тржишта рада, побољшање наплате пореза, јачање супервизије банака и унапређење пословног окружења - навео је Ван Роден.

Он је најавио да ће Мисија наставити разговоре са властима у наредним данима и спремна је пружити помоћ у овим напорима.

Из ММФ-а напомињу да саопштења, поводом окончања мисије, обухватају изјаве особља ММФ-а које преносе прелиминарне налазе након што мисија посјети земљу.

Ставови наведени у овој изјави представљају ставове особља ММФ-а и не представљају нужно и ставове Извршног одбора ММФ-а.

Мисија ММФ-а под водством ван Родена посјетила је Сарајево и Бањалуку у периоду од 10. до 24. јуна да би направила оцјену најновијих економских дешавања и водила разговоре о новом економском програму који би ММФ могао подржати.