latinica  ћирилица
24/06/2015 |  17:12 | Аутор: СРНА

Акција "ЦД": Предложен притвор за четворицу осумњичених

Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за четири особе ухапшене у оквиру заједничке акције БиХ и Француске кодног назива "ЦД" на сузбијању организованог криминала и трговине људима ради просјачења и радне експлоатације.
Акција СИПА-е "ЦД" - Фото: Screenshot
Акција СИПА-е "ЦД"Фото: Screenshot

Приједлог за одређивање притвора од 30 дана упућен је за раније осуђиваног Елвиса Салчиновића, Дениса Хамидовића, Тонија Хамидовића и Луку Хрустића.

Притвор је предложен због опасности од бјекства, основане бојазни да би осумњичени, уколико би се нашли на слободи, могли уништити, сакрити, измијенити или кривотворити доказе или трагове важне за кривични поступак, те ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче.

Притвор је предложен и због постојања бојазни да би пуштањем на слободу осумњичени наставили вршење ових и других кривичних дјела, те да би довршили кривична дјела за која се сумњиче овом истрагом или починили ново кривично дјело.

Ова лица су под истрагом Тужилаштва БиХ. Осумњичена су за организовани криминал у вези са трговином људима, прањем новца, кријумчарењем људи, насилничким понашањем, недозвољеним држањем оружја или експлозивних материја, кривотворењем исправе или фалсфиковање или уништавање службене исправе.

Тужилаштво је саопштило да ће за двије осумњичене особе у току сутрашњег дана бити упућен приједлог за одређивање мјере забране, те да наставља истрагу у овом предмету.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ јуче су, у оквиру међународне акције "ЦД", ухапсили седам особа осумњичених за трговину људима у сврху радне експлоатације.

Ухапшени су осумњичени да су од 2012. године врбовали више женских особа на начин да су са њима ступали у ванбрачне заједнице и организовали њихове одласке на подручје Француске, а потом их уцјенама, пријетњама, застрашивањем, злостављањем и другим видовима физичког и психичког насиља приморавали да врше џепне крађе на подручју Француске и шире и достављају им новац који прибаве на тај начин.

У појединим случајевима жртве су биле и дјеца.