latinica  ћирилица
24/06/2015 |  17:31 | Аутор: СРНА

Валс: САД да се потруде и поправе односе са Француском

Француски премијер Мануел Валс рекао је данас да САД морају да уложе напоре и поправе односе са Француском, након извјештаја да су Американци шпијунирали француског предсједника Франсоа Оланда и двојицу његових претходника.

"САД треба да схвате не само какву опасност такве акције представљају по нашу слободу, већ и да најбрже што могу ураде све да поправе штету коју су нанијеле нашим односима, између САД и Француске", рекао је Валс у скупштини.

Према његовим ријечима, потребно је да се међу савезничким државама успостави кодекс понашања обавјештајних служби и да се поштује политички суверенитет.

Француска је позвала данас америчког амбасадора Џејн Хартли на разговор о наводном америчком шпијунирању, које је Оландова канцеларија оцијенила као "неприхватљиво".

Документи означени као "Топ тајна" откривају да су америчке безбједносне службе /НСА/ шпијунирале бивше француске предсједнике Жака Ширака и Николу Саркозија, као и садашњег предсједника Оланда од 2006. до 2012. године.

Бијела кућа није коментарисала раније активности, али је саопштила да Оландови разговори нису били мета и да то неће бити у будућности.