latinica  ћирилица
24/06/2015 |  18:10 | Аутор: СРНА

Тузла: Једночасовни штрајк запослених у средњем образовању

Синдикат средњег и високог образовања Тузланског кантона најавио је да ће сутра око 200 запослених у средњем образовању једночасовним протестом пред зградом кантоналне Владе у Тузли указати на несагледиве посљедице уколико ван снаге не буде стављена одлука о измјени плана уписа у средње школе за наредну школску годину.

Предсједник овог синдиката Адмир Терзић рекао је новинарима да је планом уписа предвиђено да у Медицинску школу буде уписано 11 одјељења, а тај број ће усвојеним измјенама износити 27, што значи да ће у Медицинску школу бити уписано рекордно велик број од 700 ученика.

"Ово постаје друштвени проблем. На овај начин ради се депопуација у Тузланском кантону и шаље врло ружна порука младим људима да овдје немају никакве перспективе", истакао је Терзић.

Овом уписном политиком, тврде радници у образовању, девастира се гимназија, школа која је темељ сваког образовног система, али се угрожавају сва друга средњошколска звања и занимања.

Просвјетни радници упозоравају да је у тузланској Гимназији "Исмет Мујезиновић" ове године четврти разред имао седам одјељења, док ће наредне школске године тај број бити смањен на свега три одјељења.

Сличан негативан тренед је и у Гимназији у Лукавцу гдје је ове године четврти разред бројао шест одјељења, а наредне године биће само једно одјељење матураната, док ни у другим школама ситуација није боља, јавили су федерални медији.

Запослени у образовању упозоравају на чињеницу да је на евиденцијама за запошљавање у Тузланском кантону већ око 2.000 медицинских техничара, док би број због уписне политике могао бити удвостручен.

С друге стране, губи се интересовање за занате, што може довести до гашења појединих школа у наредним годинама.