latinica  ћирилица
24/06/2015 |  18:41 | Аутор: СРНА

Обама и Оланд за окончање праксе шпијунирања

Предсједник САД Барак Обама потврдио је данас у телефонском разговору са француским предсједником Франсоа Оландом своју ангажованост да буде окончана неприхватљива пракса шпијунирања међу савезницима, која је у прошлости постојала.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

У саопштењу из Јелисејске палате наводи се да су се двојица званичника током разговора сагласила да је потребно утврдити принципе којима се морају регулисати односи између савезника о обавјештајним питањима.

Предсједник САД је поновио да се оштро залаже да се оконча пракса која је била у прошлости, а која није прихватљива међу савезницима, наводи се у саопштењу.

Телефонски разговор двојице званичника иницирао је француски предсједник након што је објелодањено да је Америка прислушкивала тројицу француских предсједника, пренио је АФП.

Француска ће послати високог обавјештајног званичника у САД на разговоре о извјештају "Викиликса" о томе да је Вашингтон шпијунирао тројицу француских предсједника од 2006. до 2012. године.

Бијела кућа је саопштила да је амерички предсједник Барак Обама увјерио француског предсједника Франсоа Оланда да САД нису прислушкивале његове телефонске разговоре и друге видове комуникације.

Обама је "поновио да смо поштовали обећање које смо дали нашим француским колегама крајем 2013. да нам мета нису нити ће бити разговори француског предсједника" наводи се у саопштењу Бијеле куће, у коме се додаје да су двојица лидера раније данас разговарали телефоном, пренио је Ројтерс.