latinica  ћирилица
24/06/2015 |  18:51 | Аутор: СРНА

Комић: Иновациони центар - запослено 200 особа и основано 27 предузећа

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да је кроз Иновациони центар Бањалука за пет година рада прошло око 200 особа које су се запослиле, 120 пословних идеја од којих је 48 одређено да буду реализоване, те основано 27 предузећа.
Драго Гверић, Вибеке Лило и Јасмин Комић - Фото: СРНА
Драго Гверић, Вибеке Лило и Јасмин КомићФото: СРНА

Комић је нагласио да је Иновациони центар Бањалука успио да оствари основни циљ - креацију послова за будућност, те да тренутно у овом центру има 46 запослених у 11 фирми.

- Иновациони центар, осим директне подршке, смјештаја и обезбјеђивања могућности за приступ одређеним средствима, пружа могућност и обуке фирмама које су у инкубацији - рекао је Комић поводом обиљежавања пет година рада Иновационог центра.

Он је додао да је за развој сваког друштва, посебно привреде, значајно стварање друштва знања, односно сталног подстицања иновативности.

Комић је подсјетио да је прије мјесец дана потписан меморандум о разумијевању са компанијом "Мајкрософт", чији ће иновациони центар бити смјештен у Иновационом центру Бањалука, чиме ће се добити софтверска подршка за развој пословних идеја.

Он је захвалио Влади Норвешке за помоћ при оснивању овог центра, те напоменуо да су оснивачи Влада Републике Српске, односно ресорно министарство, два јавна универзитета у Српској, град Бањалука и Агенција за развој малих и средњих предузећа.

Амбасадор Норвешке у БиХ Вибеке Лило истакла је да Иновациони центар доприноси економском развоју и отварању нових радних мјеста, што је у складу са иницијативом ЕУ и Споразумом о расту и запошљавању.

Подсјетивши да је Иновациони центар Бањалука заједнички пројекат влада Републике Српске и Норвешке, која је обезбиједила финансијска средства, Лило је додала да у БиХ овакви центри постоје још у Тузли и Мостару.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је да је једна од успјешних пословних идеја "флејмстик" - водоотпорни штапићи за потпалу ватре, коју је "станар" Иновационог центра Бањалука осмислио, патентирао и заштитио.

- Производи се у Републици Српској и извози се у 43 земље. Једна једноставна иновација је направила јако добар резултат - рекао је Гверић.

Он је навео да је све више младих заинтересовано за оснивање властитих фирми, углавном из ИТ сектора, и у којима се за непуних годину дана од оснивања већ запошљава одређен број људи, али и извозе свој производ.

Гверић је нагласио да сви који имају пословну идеју могу аплицирати у Иновациони центар Бањалука гдје ће добити сву подршку у виду бесплатног простора и технике за почетак реализације те идеје.