latinica  ћирилица
24/06/2015 |  19:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Монсанто купује конкурента

Амерички произвођач генетски модификованих сјемена Монсанто забиљежио је боље од очекиваних резултате у трећем пословном кварталу.

Монсанто је поново изразио интересовање за куповину швајцарског конкурента Сингента.

Профит компаније је у три мјесеца закључно са мајем износио 2,39 долара, у односу на 1,62 долара из истор периода лане, преноси агенција АП.

Аналитичари које је анкетирала истраживачка кућа "Закс инвестмент рисерч" очекивали су зараду од 2,05 долара по дионици.

Компанија је у датом периоду забиљежила приходе од 4,58 милијарди долара, док су аналитичари прогнозирали 4,65 милијарди. Монсанто у текућој пословној години очекује профит од 5,75 до 6,0 долара по акцији.

Монсанто је поновио да му је циљ да до 2019. више него удвостручи профит у односу на ниво из 2014, додајући да жели спајање са швајцарским произвођачем хемикалија Сингентом, који је три пута одбијао понуду америчке фирме. Посљедњу понуду вриједну 45 милијарди долара Сингента је одбила наводећи да је Монсанто потцијенио вредност компаније и да жели да је купи јефтино.

Сингента је највећи свјетски произвођач хемикалија за усјеве и аквизиција би помогла Монсанту да диверсификује своју понуду. Акције Монсанта су од почетка 2015. ослабиле шест одсто, а у посљедњих 12 мјесеци седам одсто.