latinica  ћирилица
24/06/2015 |  19:33 | Аутор: СРНА

Кантонални премијери о расподјели јавних прихода

Премијери Тузланског, Унско-санског, Зеничко-добојског, Босанско-подрињског и Ливањског кантона подржали су данас у Тузли иницијативу групе посланика са подручја Тузланског кантона за измјене и допуне Закона о припадности јавних прихода у Федерацији БиХ.

Премијери ових кантона захтијевају да приједлог о измјенама и допунама овог закона без одлагања буде уврштен у дневни ред оба дома Парламента ФБиХ.

Кантонални премијери поручили су Парламенту и Влади ФБиХ да је неопходна и измјена прописа у области враћања јавног дуга, уважавајући принцип да се јавним дугом задужују административне заједнице које су трошиле средства.

На састанку је речено да је стање буџета у већини кантона ФБиХ забрињавајуће јер је за такву ситуацију заслужан већим дијелом и сам Закон о расподјели јавних прихода.

Овај закон донесен је прије девет година и иде на руку Кантону Сарајево, док је Тузлански кантон годишње оштећен за око 300 милиона КМ, јавили су федерални медији.

Кантонални премијери одазвали су се на позив Владе Тузланског кантона да разговарају о међукантоналној сарадњи, иницијативама, идејама, размјени искустава, раду влада, као и о расправи о Закону о припадности јавних прихода у ФБиХ.