latinica  ћирилица
24/06/2015 |  20:04 | Аутор: СРНА

БиХ упутила захтјев за изручење Орића

Министарство правде БиХ упутило је данас Швајцарској захтјев за изручење ратног командата муслиманских снага у Сребреници Насера Орића, потврђено је у Министарству.
Насер Орић (photo: ICTY) -
Насер Орић (photo: ICTY)

У Министарство правде БиХ у касним поподневним часовима стигао је захтјев Тужилаштва БиХ да од правосуђа Швајцарске затражи изручење ратног команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића, што је Министарство и урадило.

- Занимљиво је, међутим, што је Тужилаштво БиХ у понедјељак, 22. јуна саопштило да је посредством Министарства правде затражило да Орић не буде изручен правосуђу Србије, већ да се врати у БиХ, што значи да им је требало три дана да скупе документацију и нађу нешто што би показало да се овдје води истрага - рекао је добро обавијештени извор из Тужилаштва.

Тужилаштво БиХ раније је саопштило да би изручење Насера Орића правосуђу Србије угрозило процесуирање предмета "Насер Орић и други" које се води пред правосуђем БиХ.

У овом предмету, који је покренут 2006. године, Насер Орић је испитан 2008. године по захтјеву Окружног тужилаштва Бијељина, а предмет је 2009. године, одлуком Суда БиХ, преузет у надлежност Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.

С обзиром на то да је ријеч о особи која је држављанин БиХ и која је доступна правосудним органима, те да се одазива на позиве правосудних органа, у овом предмету није тражено одређивање мјере притвора или других мјера забране, саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

Екстрадициони притвор Орићу, након хапшења у Берну 10. јуна, истиче сутра.

Орић је у Берну ухапшен по потјерници Србије због сумње да је извршио ратне злочине над српским становништвом у Сребреници 1992. године.

Организациони одбор за обиљежавање 20 година од страдања Бошњака у Сребреници закључио је да уколико некадашњи командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић не буде пуштен на слободу до 30. јуна, све планиране активности за 11. јул биће одгођене.