latinica  ћирилица
24/06/2015 |  20:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Бостонски бомбаш се извинио жртвама

Бостонски бомбаш Џохар Царнајев који је у мају осуђен на смртну казну због учешћа у бомбашком нападу извршеном прије двије године на Бостонском маратону, кад је погинуло троје, а повријеђено више од 260 људи, данас се извинио својим жртвама.
Џохар Царнајев (Фото: endthelie.com) -
Џохар Царнајев (Фото: endthelie.com)

"Желио бих да се извиним жртвама и преживјелима", рекао је он.

"Жао ми је због живота које сам узео, због патњи, штете коју сам причинио", рекао је Царнајев на данашњем појављивању на федералном суду гдје је и формално осуђен на смрт.

Ово је био први пут да је он дао изјаву на суду. До сада на суђењу није говорио.

Порота састављена од 12 чланова је једногласно 16. маја донијела одлуку о смртној казни за Царнајева (21), који је на изрицању пресуде стајао са прекрштеним рукама.

Одлука је донијета послије укупно 14 сати вијећања током три дана, што је било медијски најпраћеније суђење за тероризам у САД још од суђења за бомбашки напад у Оклахома Ситију прије двије деценије.

Порота је морала једногласно да донесе одлуку да би Царнајев добио смртну казну. У супротном случају, он би аутоматски добио доживотну казну затвора без могућности за условну слободу.

У нападу извршеном 15. априла 2013. близу циља Бостонског маратона је погинуло троје, а повријеђено више од 260 људи.
Одбрана је тврдила да је Џохар у вријеме извршења злочина био поводљиви 19-годишњак, на којег је велики утицај извршио његов 26-годишњи брат Тамерлан.