latinica  ћирилица
25/06/2015 |  08:02 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ лидери о имигрантима, тероризму, Украјини

Шефови држава и влада чланица Европске уније окупиће се данас у Бриселу на дводневном самиту на коме ће главне теме бити миграције, борба против тероризма и ситуација у Украјини.

Талас избјеглица са Блиског Истока и Африке који поморским и копненим путевима масовно покушавају да се домогну Европе биће прва и најважнија тачка на дневном реду, а у вези са тим план Европске комисије да се уведу квоте за прихватање азиланата за сваку земљу чланицу посебно.

Тај приједлог је на претходном самиту у Бриселу изазвао жестоки отпор неких чланица, а у међувремену је Комисија, узевши у обзир њихове примједбе, саставила нову верзију плана.

Јучерашња одлука мађарског премијера Виктора Орбана да једнострано суспендује дио Шенгенског споразума који обавезује чланице да приме азиланте уколико су прва земља у коју су пристигли већ је изазвао негодовања широм ЕУ, а нарочито од оних чланица које су на највећем удару таласа миграната.

Сем тога, расправљаће се и о војно-поморској операцији у водама Медитерана усмјереној против кријумчара људи, коју су шефови дипломатија ЕУ усвојили на недавном састанку у Луксембургу.

Европски лидери ће размотрити и спровођење мјера за сузбијање тероризма које су усвојене на априлском самиту, а које укључују бољу координацију безбједносих служби и спријечавање екстремистичких организација да шире пропаганду и врбују добровољце путем интернета.

Ситуација у Украјини и односи са Русијом биће трећа важна тема самита, који ће се завршити усвајањем заједничких закључака у петак.