latinica  ћирилица
25/06/2015 |  08:19 | Аутор: ТАНЈУГ

65 година од почетка Корејског рата

Сјеверна Кореја је данас, на обиљежавању 65-тогодишњице од избијања Корејског рата, позвала међународну заједницу да устане против "америчких гангстерских империјалиста", јавила је сјевернокорејска државна новинска агенција КЦНА.
65 година од почетка Корејског рата (photo: Twitter @pearswick) -
65 година од почетка Корејског рата (photo: Twitter @pearswick)

"Позивамо међународну заједницу да устану широм свијета против САД и раскомадају америчке гангстерске империјалисте. Азија треба да устане и пресјече десну руку САД-а, Африка би требало да устане и одсјече лијеву руку, Блиски исток да одсјече чланке, а Европа да пресјече врат", наводи се у саопштењу сјевернокорејске Националне одбрамбене комисије.

То је једини начин да се САД извини војсци и народу Сјеверне Кореје и "подигне бијелу заставу", наводи се у саопштењу Национална комисија одбране на годишњицу разорног Корејског рата за који Пјонгјанг тврди је започео Вашингтон.

Поводом годишњице почетка Корејског рата, у Јужној Кореји је премијер Хванг Кјо-Ахн на државној церемонији, позвао на будност.

"Требало би да ојачамо нашу безбједносну готовост и војну моћ пошто је ситуација на Корејском полуострву и даље нестабилна шест деценија послије завршетка рата. Влада ће се оштро носити са било каквим провокацијама из Сјеверне Кореје", упозорио је Хванг, пренијела је агенција АФП.

Оружани сукоб од 1950. до 1953. године на Корејском полуострву у коме су, на страни Југа учествовале САД-а и друге западне државе, а на страни Сјевера Кина.

Демаркациона линија установљена је претходним договором из 1945. године и ишла је 38. паралелом, мада је планирано да се по завршетку окупације одрже избори и Кореје уједине.

Те планове је пореметило избијање Хладног рата и умјесто тога су СССР и САД установиле су супарничке и идеолошки супротстављене владе, односно двије државе на Корејском полустрву.