latinica  ћирилица
25/06/2015 |  08:57 | Аутор: СРНА

Кери: САД не шпијунирају Оланда

САД не шпијунирају француског предсједника Франсоа Оланда нити остале француске званичнике, изјавио је амерички државни секретар Џон Кери.
Амерички државни секретар Џон Кери - Фото: AP
Амерички државни секретар Џон КериФото: AP

"Наша мета није предсједник Оланд нити ће то бити пријатељи попут предсједника Оланда. Нећемо вршити никакав обавјештајни надзор у иностранству осим у случају конкретне и потврђене националне безбједносне сврхе. Није ми познато да је ово такав случај", рекао је Кери на конференцији за новинаре.

Медији су извијестили, позивајући се на повјерљиве документе објављене на "Викиликсу", да су САД прислушкивале тројицу француских предсједника од 2006. до 2012. године, као и француске министре и амабсадора те земље у Вашингтону.

Предсједник САД Барак Обама рекао је у јучерашњем телефонском разговору са Оландом да је ангажован на томе да буде окончана неприхватљива пракса шпијунирања међу савезницима, која је постојала у прошлости.

Аутентичност докумената са "Викиликса" није потврђена, а оснивач тог веб сајта Џулијан Асанж саопштио је да француски народ "има право да зна да је његова изабрана власт изложена непријатељском шпијунирању од наводног савезника".