latinica  ћирилица
25/06/2015 |  08:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Чланице ЕУ против увођења квота за мигранте

Земље чланице Европске уније одбациће план који би их обавезао да прихвате на хиљаде избјеглица који стижу у Грчку и Италију, саопштиле су дипломате уочи дводневног самита шефова држава и влада чланица Уније у Бриселу на коме ће главне теме бити миграције, борба против тероризма и ситуација у Украјини.
Мигранти пјешаче према граници са Македонијом (архивска фотографија) - Фото: AP
Мигранти пјешаче према граници са Македонијом (архивска фотографија)Фото: AP

"Идеја да Брисел уведе квоте неће проћи", изјавио је неименовани истакнути званичник ЕУ који учествује у припреми самита, пренијела је агенција АП.

У нацрту завршног саопштења са самита, у који је америчка агенција имала увид, наводи се да ће се "до краја јула све чланице сложити о прихватању избјеглица".

Талас избјеглица са Блиског Истока и Африке који поморским и копненим путевима масовно покушавају да се домогну Европе биће прва и најважнија тачка на дневном реду, а у вези са тим план Европске комисије да се уведу квоте за прихватање азиланата за сваку земљу чланицу посебно.

Тај приједлог је на претходном самиту у Бриселу изазвао жестоки отпор неких чланица, а у међувремену је Комисија, узевши у обзир њихове примједбе, саставила нову верзију плана.