latinica  ћирилица
25/06/2015 |  09:41 | Аутор: Б92

Нова триологија "Полуживот" на трагу Харија Потера

Невjероватан успјех дебитантског дјела Енглескиње Сали Грин "Бијела врана", који би требало да буде први том трилогије "Полуживот" показао се као доказ да "харипотеровске" врсте литературе нема довољно, иако млађа публика чезне за њом.
Трилогија Сали Грин -
Трилогија Сали Грин

И прије него што је ова прича о 16-годишњем Нејтану кренула у свој тријумфални поход по свијету, сви који су писали о новој звијезди одмах су препознали да се Гринова нескривено инспирисала Роулинговом, али оно што разликује Харија Потера и Нејтана Бирна је њихово поријекло.

Обојица су рођена у савременој Енглеској, али док је Хари Потер сироче из брака двоје чаробњака, Нејтан је "полутан" - мајка му је била обична смртница, која је умрла када га је родила, а отац, кога никада није срео, је најопаснији међу "црним вјешцима".

У савременој Енглеској међу смртницима упоредо живе двије врсте вјештица и вјештаца "бијели" и "црни" који су стално у сукобу, а Нејтан је изрод јер не припада ни једној "врсти".

Његова једина шанса да се спасе пакла у коме га држе је да побјегне и нађе оца који једини може да га обдари са магичном моћи прије него што буде касно, то јест прије него што постане пунољетан. Како да крене у потрагу за оцем коме чак не зна ни име када нема повјерење ни у кога, чак ни у дјевојку у коју је заљубљен?

Тако почиње трилогија коју већ називају "међународном сензацијом", у којој су неки критичати препознали узбудљиву причу о отуђености, али и о непојмљивој снази јунакове воље да преживи по сваку цијену.

Гринова, која је имала успјешну каријеру финансијског стручњака, а потајно је похађала часове креативног писања јер је жељела да стекне основна знања књижевног заната, и већ је имала идеје о чему би вољела да пише, почела је да се диже у рану зору да би писала.

Први дио трилогије "Бијела врана" која у оригиналу носи наслов "Допола лош", како је казала ауторка, писала је скоро три године. Занимљива је опаска једног критичара који је у књизи препознао теме: улога гена и улога одгоја у формирању личности. Да ли је Нејтан агресиван зато што је прави син свога оца, или је за то крив начин како су га третирали док је одрастао, колико је одсутво нормалног породичног окружења утицало на њега који се осјећа аутсајдером, без обзира на средину у којој се креће....?

Овај први том не само да је већ привукао пажњу читалаца свих генерација, као што је био случај и са Харијем Потером, већ и Холивуда, па је компанија Фокс купила права за екранизацију.

У другом тому трилогије "Црно срце", у оригиналу "Допола дивљи" читалац налази Нејтана како мора да се скрива и бјежи, јер га бијели вјешци прогоне, а црни га мрзе. Пошто је стигао на вријеме да нађе оца Маркуса, немилосрдног убицу, добио је од њега моћан "дар" да је непобједив, али не може да заузда нагон да убија. Вољена дјевојка је нестала и треба да је нађе, али сумња да га је она издала.

Између црних и бијелих вјештица и вјештаца се води немилосрдни рат, али Нејтан не може да одабере страну... Са свих страна опасаности вребају, а он постаје св,естан да се можда највећа опасност по њега крије у њему самом...

Обје књиге су пуне насиља, патње, бола и наде да ће наћи своје мјесту у свијету коме не осјећа да припада је само далеко свјетло на крају дугог мрачног тунела.