latinica  ћирилица
25/06/2015 |  10:06 | Аутор: ТАНЈУГ

УН: Обнова Појаса Газе потрајаће 30 година

Званичник УН Роберто Валент упозорио је да се обнова Појаса Газе одвија "темпом пужа" и да ће, ако се тако настави, бити потребно 30 година да се поправи штета од прошлогодишњег рата између Израела и Хамаса.

Валент, нови шеф УН агенције задужене за реконструкцију те палестинске територије, окривио је за то спору испоруку стране помоћи и израелска ограничења на увоз грађевинског материјала у Газу.

Израел и Египат увели су граничну блокаду након што је исламистички Хамас средином 2007. године силом преузео контролу над Појасом Газе, побиједивши снаге лојалне умјеренијем, секуларном Фатаху. Након рата 2014. године, Израел је дозволио да се увезе мало цемента и челика у Газу под надзором УН, како тај материјал не би доспио у руке милтаната Хамаса. Израел не жели да га они искористе за изградњу тунела за нападе на израелску територију.

Валент је изавио за Асошијетед прес да је систем исувише спор и да је "стварно рјешење укидање рестрикција". За 50 дана рата погинуло је око 2.200 Палестинаца, већином цивила и 73 људи на израелској страни, углавном војника. Такође је нанесена велика штета инфраструктури Газе и оштећено је више од 160.000 домова.