latinica  ћирилица
25/06/2015 |  10:17 | Аутор: СРНА

Оџаковић: Послодавци би запошљавали и отпуштали раднике кад им се прохтије

Нови закон о раду послодавцима би дао повластицу да запошљавају и отпуштају раднике кад им се прохтије, оцијенила је генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Велка Оџаковић.
Велка Оџаковић - Фото: СРНА
Велка ОџаковићФото: СРНА

Коментаришући изјаву предсједника Уније удружења послодаваца Српске Драгутина Шкребића да нови закон не би био само у интересу послодаваца, него и добрих радника, те да би омогућио остваривање веће запослености, Оџаковићева је поручила да "од те приче нема ништа".

"Измјеном постојећег закона у поменутом правцу профитирали би искључиво послодавци, док би радници стално страховали од отказа", изјавила је Оџаковићева за "Прес Република Српска" .

Према њеним ријечима, послодавцима би била дата могућност да радницима дају отказ без обавезе отказног рока и отпремнине.

"Синдикат никада неће пристати на флексибилност по којој послодавац може запошљавати и отпуштати запослене кад пожели", поручила је Оџаковићева.

С друге стране, у Унији удружења послодаваца Републике Српске тврде да би нови закон о раду задовољио интересе и радника и послодаваца.