latinica  ћирилица
25/06/2015 |  10:24 | Аутор: Блиц

Македонски владика спремио анатему за све који раде јогу

Митрополит брегалнички Иларион, неканонске Македонске православне цркве, тврди да јога, која се намеће као "модеран" начин за смиривање послије стреса или трудницама за лакши порођај, заправо представља одрицање од свете православне вјере и од Христа, објавили су македонски медији.

Иларион је свима који вјежбају или су вјежбали јогу можда из незнања, препоручио да прекину, да се покају и да се исповиједе, а на све оне који, како се наводи, то не желе - бацио је анатему.

Православне цркве се слажу да би за избјегавање атмосфере вјерског синкретизма, православна паства требало да избјегава јогу због тога што представља фундаментално учење Хинду религије, а не само неку врсту фитнеса.

Јога је апсолутно неспојива са православном хришћанском вјером и није јој мјесто у животу хришћана, саопштиле су православне цркве поводом проглашења Свјетског дана јоге, који ће се према одлуци УН-а обиљежавати сваког 21. јуна.

Ово је македонским вјерницима прије два дана најавио митрополит Иларион на проповиједи у манастиру Лесново. За Илариона све ове, наизглед наивне јога вјежбе за опуштање, које се намећу као "модеран" начин опуштања, у суштини - одрицање од свете православне вјере и одрицање од Христа.

Православна црква је на састанку Светог синода у Грчкој позвала читав свијет да избјегне стварање атмосфере религиозног синкретизма.

Под мотом "Јога вјежбе и технике у превладавању напетости и стреса" у Градском парку у Скопљу обилежен је Свјетски дан јоге. Организатори манифестације су били фондација "Умијеће живљења Македоније" и индијске амбасаде у Бугарској, преноси Блиц.