latinica  ћирилица
25/06/2015 |  11:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Турци не траже Газиводе

Турска компанија КЕДС не полаже право на хидроелектрану Газиводе, речено је франкфуртским "Вијестима" у том предузећу.
Вјештачко језеро Газиводе на Косову (фото:sr.wikipedia.org) -
Вјештачко језеро Газиводе на Косову (фото:sr.wikipedia.org)

Служба за дистрибуцију електричне енергије на Косову власништво је турских компанија Чалик Холдинг и Лимак, а почела је за радом маја 2013. године, када је након поступка приватизације дјелокруг дистрибуције и наплате одвојен од Косовске енергетске корпорације - КЕК.

"Наша компанија се бави дистрибуцијом електричне енергије, одржавањем имовине на терену и наплатом електричне енергије. Ми немамо никакве везе с производњом. За та питања ћете морати да се обратите КЕК-у", рекли у тој компанији у Приштини, демантујући информацију која се појавила у медијима да је та фирма купила и платила Газиводе и да траже да им оне у потпуности припадну.

Преговоре о власништву и управљању над хидроелектраном која је у прошлој години остварила профит већи од 10 милиона евра, а од које зависи снабдијевање струјом на сјеверу Косова, премијер Србије Александар Вучић означио је као једну од најтежих тема.

Београд сматра да би будућност хидроелектране Газиводе требало да буду на дневном реду у оквиру преговора о имовини, док Приштина не жели на такав начин да преговара, сматрајући да она припада њима.

Хидроелектрана Газиоводе дио је хидросистема Ибар-Лепенац и до сада није била дио ниједног бриселског документа.