latinica  ћирилица
25/06/2015 |  12:46 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ утврдила више приједлога закона

Влада Федерације БиХ утврдила је и упутила у хитну парламентарну процедуру низ приједлога законских рјешења, међу којима и Приједлог закона о допуни Закона о Пореској управи ФБиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Циљ допуна овог закона је обезбјеђивање услова за провођење Закона о финансијској консолидацији привредних друштава у ФБиХ и на њему заснованих прописа, саопштено је из федералне Владе.

Допуне Закона о пореској управи омогућавају измирење дуговања привредних друштава по основу јавних прихода под повољнијим условима.

У првом дијелу сједнице Влада ФБиХ утврдила је и упутила у хитну парламентарну процедуру и Приједлог закона о измјенама Закона о помиловању.

Овим приједлогом закона омогућено је провођење пресуде Уставног суда ФБиХ од 8. октобра 2013. године, која се односи на надлежност предсједника ФБиХ да за одређена кривична ђела осуђеницима може дати помиловање, као и на давање помиловања лицима која су га већ добила по раније изреченој казни.

На иницијативу Министарства правде ФБиХ, утврђен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о парничном поступку, који је парламенту упућен на усвајање по хитном поступку.

Потреба за дорадом и унапређењем важећег законског текста произашла је из његове вишегодишње примјене, с обзиром на то да се показало недовољним важеће законско рјешење за поједине животне проблеме који се стављају пред судове, а који нису или су ђелимично нормирани.

Ради усаглашавања са Законом о прекршајима, Влада ФБиХ данас је утврдила и Парламенту ФБиХ упутила на усвајање приједлоге измјена Закона о условима и начину обављања ђелатности резања дрвета, Закона о прикупљању, производњи и промету секундарних сировина и отпадних материјала, те Закона о електричној енергији у ФБиХ.

Утврђен је и Приједлог закона о комасацији чије је циљ стварање правног оквира за груписање земљишта с циљем стварања што већих и правилнијих парцела ради економичније обраде, искориштавања и његовог уређења.