latinica  ћирилица
25/06/2015 |  13:15 | Аутор: СРНА

На Космету се трага за 1.654 нестале особе

На Косову и Метохију трага се за 1.654 нестале особе, међу којима је 535 Срба и осталих неалбанаца, изјавио је предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић.

"То је огроман број, без обзира на то што смо ријешили више од 1.700 случајева", рекао је Одаловић поводом обиљежавања 16 година од отмица и убистава више од 50 цивила у општини Исток на Метохији.

Одаловић је на трибини "Тужно подсјећање на невино страдале Источане јуна 1999. године" истакао да је свака указана локација у централном дијелу Србије претражена.

Он је поручио да ће се Комисија за нестала лица према овом проблему односити одговорно, јер је то цивилизацијско и хуманитарнио питање, преносе београдски медији.

Предсједник Удружења породица косметских страдалника Наташа Шћепановић рекла је да су злочини на територији општине Исток по дивљаштву и безосјећајности албанских терориста слични многима који су се у то вријеме дешавали на Космету.

Она је нагласила да је неразумљиво и нејасно да су се масовна и појединачна киднаповања, силовања, злостављања и присилни нестанци хиљада недужних српских цивила догађали управо у периоду када су мировне снаге мисија КФОР и УНМИК преузели обавезу да заштите све житеље на Косову и Метохији.

Према њеним ријечима, обавеза свих је да на овај дан подсјете и опомену домаћу и међународну јавност да су сви они животе изгубили само зато што су били Срби.