latinica  ћирилица
25/06/2015 |  13:18 | Аутор: СРНА

Црнадак: БиХ ће предсједавати у сарадњи са Азербејџаном и Белгијом

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, у својству предсједавајућег Комитета министара Савјета Европе, рекао је учесницима Трећег дијела редовног засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе да ће предсједавање БиХ бити настављено радом на реализацији заједничких приоритета дефинисаних у сарадњи са претходним земљама предсједавајућим - Азербејџаном и Белгијом.

Он је појаснио да се ти приоритети првенствено односе на Конвенцију о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, на политику Савјета Европе према сусједним регијама, на питања културе, као и на религијску димензију интеркултуралног дијалога, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

У Стразбуру се обратио и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, који је истакао да предсједавање БиХ Комитетом министара Савјета Европе представља прилику да се нагласи велики напредак који је у посљедње двије деценије постигла регија југоисточне Европе, посебно успостављањем пријатељске и добро координисане сарадње између ових земаља уласком Словеније и Хрватске у ЕУ, те опређељењем остатка земаља регије да их слиједе на том путу.

Иванић је разговарао и са члановима Сталне делагације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Сенадом Шепићем, Борјаном Кришто, Младеном Босићем, Милицом Марковић и Жељком Комшићем, који учествују у раду Трећег дијела редовног засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе од 22. до 26. јуна у Стразбуру.

По окончању расправе о партнерству за демократију који се односи на парламент Марока, којом је предсједавао потпредсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе Младен Босић, усвојена је резолуција којом овај парламент поздравља значајну подршку коју ужива партнерство на нивоу владе и парламента Марока, политичких кругова и међу представницима цивилног сектора, као једног од значајнијих средстава покретања и развоја кључних реформи у овој земљи.

Усвојена је и Резолуцију о функционисању демократских институција у Азербејџану, којом се позивају локалне власти да унаприједе примјену уставом гарантованог начела пођеле власти, ојачају парламентарну контролу над радом извршне власти, унаприједе независност правосуђа, као и да проведу низ активности с циљем унапређења изборног процеса, слободе изражавања и удруживања.

Подржана је и резолуција којом се позивају земље чланице Парламентарне скупштине Савјета Европе да побољшају заштиту "звиждача", унаприједе одговорност и подрже борбу против корупције и лошег управљања, како у јавном, тако и у приватном сектору.