latinica  ћирилица
25/06/2015 |  13:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија: Разбијена међународна сајбер-мрежа

Полиција у шест евроспких земаља, под руководством Аустрије, разбила је међународну криминалну сајбер-мрежу, која је преварама преко интернета направила штету у висини од најмање два милиона евра.
Сајбер-криминал (илустрација, www.europol.europa.eu) -
Сајбер-криминал (илустрација, www.europol.europa.eu)

У заједничкој акцији ухапшено је до сада 60 осумњичених, саопштио је Франц Ланг из Савезне криминалистичке службе у Бечу.

Полиција је већ од 2011. суочена са пријавама оштећених лица широм Аустрије. Уз програме као што су тројанци "Спајај" или "Ајс IX" и "Ситадел" сајбер криминалци су долазили до ТАН кодова власника жиро-рачуна, уз помоћ којих су пребацивали новац на сопствене рачуне. Посрединици су трансферисали новац у источну Европу.

Штета која је до сада установљена само у Аустрији достогла је 1,2 милиона евра, а широм свијета се процјењује на далеко већу цифру, нагласила је државни тужилац Ева Марек.

Истрага аустријске полиције била је сконцентрисана прије свега на Украјину, гдје је већи дио припадника мреже био настањен. С тим у вези је од 18. до 19.јуна, уз помоћ украјинске јединице за борбу против сајбер криминала и Еуропола, у Кијеву, Одеси, Каркиву, Дњепопетровску спроведено осам претреса станова.

Полиција истиче да је овом акцијом банда коначно разбијена, пошто је у марту ухапшено лице за које се сматра да је био шеф мреже, а раније је ухапшено и више припадника средњег и нижег нивоа банде.