latinica  ћирилица
25/06/2015 |  14:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Шешељ: Комуникација владе и Трибунала убудуће ex parte

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао је да му је данас уручена одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала којом се Влади Србије дозвољава да са трибуналом убудуће коминицира на начин да са садржином те комуникације не може да буде упозната трећа страна.
Војислав Шешељ - Фото: ТАНЈУГ
Војислав ШешељФото: ТАНЈУГ

"У данашњој одлуци Влади Србије се продужава рок до 30. јуна да се поново изјасни о повјерљивости своје комуникације са тим судом и дозвољава да преписка буде ex parte, што значи да ни ја ни хашко тужилаштво нећемо бити упознати са садржином преписке између владе и трибунала", навео је Шешељ на конференцији за новинаре.

Он је подсјетио да је хашко тужилаштво захтијевало да се сва документа која се тичу његовог евентуалном повратка у Хаг претворе у јавна.

"Онда је Жалбено вијеће затражило од мене и од Владе Србије да се изјаснимо о том захтјеву тужилаштва. Ја сам се томе супротставио и рекао да то и даље треба да носи ознаку тајности, можда само да бих контрирао", напоменуо је Шешељ.

Влада је, међутим, тражила да коминикација не буде само повјерљива, већ искључиво ex parte - између двије стране, ње и трибунала, што значи да ће убудуће са њиховом садржином били упознати само влада и Трибунал, а не и трећа лица (он и хашко тужилаштво), објаснио је лидер радикала.